Arhiva » Ianuarie 2011 » 12 Ianuarie 2011

Toate stirile publicate in data de 12 Ianuarie 2011 | 34 de inregistrari

  • Valeriu Tabara a discutat cu reprezentantii Bancii Mondiale despre absorbtia fondurilor UE

    Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara s-a intalnit luni la sediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu o delegatie a Bancii Mondiale, printre subiectele abordate numarandu-se si implementarea unui program care sa accelereze absorbtia fondurilor UE.

  • Rusia: Inflatia a ajuns la 8,8% in 2010

    Inflatia in Rusia a ajuns la 8,8% in 2010, la fel ca in anul precedent, a anuntat marti Institutul National de Statistica (Rosstat), rezultatul fiind superior ultimelor estimari ale guvernului, care se astepta la o crestere a preturilor de consum de 8,5%, transmite AFP.

  • Franklin Templeton: Am fost socati de modul in care sunt conduse companiile de stat in Romania

    Vicepresedintele executiv si managerul de portofoliu al Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny, a declarat marti la The Money Channel ca oficialii FT au fost socati de modul in care sunt conduse companiile de stat in Romania.

  • Cocor da vina pe Primarie pentru traficul scazut de clienti

    Cocor Bucuresti (COCR), compania care controleaza centrul comercial cu acelasi nume din centrul Capitalei sustine ca accesul catre parcarea Cocor este ingreunat din cauza anumitor restrictii ale Primariei, "ceea ce conduce la inregistrarea unui trafic scazut de clienti ai magazinului Cocor, cu rezultate semnificativ negative asupra incasarilor de catre chiriasii Cocor", potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

  • Statul a scos la vanzare terenuri de 1,3 ha ale IOR din zona Titan din Bucuresti

    Ministerul Economniei si restul actionarilor ai IOR SA au decis in adunarea generala a actionarilor din decembrie 2010 vanzarea a peste 13.000 mp din terenurile din Bulevardul Theodor Pallady din sectorul 3 al Capitalei, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

  • Boc a cerut eliminarea blocajelor generate de suprareglementari in accesarea fondurilor europene

    Primul-ministru Emil Boc a avut marti, la Palatul Victoria, intalniri de lucru cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru o analiza a stadiului accesarii fondurilor europene prin proiectele angajate in cadrul programelor operationale gestionate de cele doua ministere.

  • Microintreprinderile revin la viata

    Firmele nu trebuie sa se grabeasca sa treaca la statutul de microintreprindere de la 1 ianuarie 2011 inainte de a se asigura ca vor putea obtine si profit. Analistii financiari spun ca este mai prudent sa se faca o analiza temeinica a afacerii inainte de a opta pentru acest statut avand in vedere perioada de criza pe care o traversam.

  • Raiffeisen recunoaste: prognoza de curs de 4,4 lei/euro in martie este improbabil sa se indeplineasca

    Pozitia mult mai buna fata de asteptari a finantelor publice inseamna ca este improbabil ca leul sa slabeasca pana la un curs de 4,4 lei/euro in martie asa cum indica actuala prognoza a Raiffeisen, scrie Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania intr-un raport valutar al grupului austriac. Cu toate acestea, el nu vede loc pentru o apreciere suplimentara a monedei nationale in raport cu euro in perioada urmatoare.

  • Basmul PNL-PC: PIB-ul creste cu 25%

    Alianta PSD-PC s-a destramat, iar in locul ei va fi inregistrata azi la tribunal Alianta de Centru-Dreapta. Noua constructie politica nu este sustinuta insa de personalitati marcante ale PNL. Protocolul de infiintare a Aliantei PNL-PC a fost semnat de Crin Antonescu si Daniel Constantin, dar noua constructie politica a plecat cu stangul, dat fiind ca voci liberale importante s-au declarat impotriva unei colaborari politice consfiintite la tribunal.

  • Salariile au crescut doar pe hartie

    Firmele i-au disponibilizat pe angajatii cu lefuri mici, iar celor cu salarii mai mari le-au taiat din venituri. In noiembrie 2010, salariul mediu net a fost cu 0,8% mai mare decat cel din noiembrie 2009. Este doar un efect statistic, puterea de cumparare continua sa scada.

  • Banca Mondiala, dispusa sa ofere expertiza Guvernului Romaniei pentru aplicarea actiunilor de reforma din ministere

    Vicepresedintele Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, Philippe Le Hourerou, a exprimat, marti, la Guvern, disponibilitatea BM de a oferi Romaniei expertiza pentru aplicarea actiunilor de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor, informeaza Biroul de presa al Executivului.

  • AIPC: 95% din emitentii RASDAQ ar putea fi retrogradati pe ATS

    Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca mai mult de 95% dintre societatile listate in prezent pe piata RASDAQ ar putea fi retrogradate pe sistemul alternativ de tranzactionare ATS al Bursei de la Bucuresti (BVB) daca proiectul de instructiune al CNVM refe-ritor la restructurarea pietei RASDAQ va intra in vigoare.

  • Franklin Templeton va prezenta actionarilor noutati despre Fondul Proprietatea inainte de listare

    Franklin Templeton, managerul de investitii si administratorul unic al Fondului Proprietatea (FP), va organiza pe 17 ianuarie o prezentare pentru actionarii FP despre apropiata listare la Bursa de Valori Bucuresti a Fondului. Listarea Fondului la Bursa este programata pentru 25 ianuarie 2011.

  • Guvernul a reusit sa imparta 2010 in doi ani fiscali. Haos in sistemul contabil

    Eliminarea impozitului minim datorat statului de catre firme, la 1 octombrie anul trecut, a condus la o premiera absoluta din punct de vedere contabil, 2010 fiind impartit in doi ani fiscali. Contabilii spun insa ca intampina greutati mari in calculul impozitului pe profit, intrucat normele Ministerului de Finante sunt inca neclare.

  • Saxo Bank: Economia Romaniei ar putea creste cu 1,3% in acest an

    "Euro ar putea ajunge la valoarea de 4,40 lei pentru ca asistam la deprecierea monedei europene, iar Romania exporta 70% in Uniunea Europeana. In ceea ce priveste PIB-ul, ne asteptam la o crestere de 1,3%. Vor creste, de asemenea, vanzarile retail si valoarea indicelui de incredere a consumatorilor. Vor scadea importurile, iar exporturile vor creste", sustine Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist in cadrul Saxo Bank.

  • Afacerile BCR Asigurari s-au situat anul trecut la acelasi nivel din 2009, de 594 milioane lei

    BCR Asigurari Vienna Insurance Group (VIG) a incheiat anul trecut cu un nivel al primelor brute subscrise apropiat de cel din 2009, iar pentru acest an compania mizeaza pe o usoara crestere fata de 2010, a declarat marti presedintele directoratului companiei, Mihail Tecau.

  • Guvernul continua parteneriatul cu Banca Mondiala,anunta ca nu s-a discutat un nou Acord de imprumut

    Executivul transmite, prin intermediul unui comunicat de presa remis NewsIn, ca va continua parteneriatul cu Banca Mondiala pentru aplicarea masurilor de reforma si precizeaza ca nu s-a discutat despre un nou Acord de imprumut. "In cadrul intalnirii care a avut loc astazi la Palatul Victoria intre delegatia guvernamentala condusa de primul-ministru Emil Boc si delegatia Bancii Mondiale.

  • Cu cat se inmultesc banii de pensii in 2011

    Piata pensiilor private obligatorii va administra active de 6,5 miliarde lei la sfarsitul acestui an, in crestere cu 50% fata de decembrie 2010, iar numarul de participanti la sistem va spori cu 6%, estimeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

  • Cum se recupereaza datoriile?

    Recuperarea unei datorii de catre stat, companii sau persoane fizice este un proces lung, intortocheat, care consuma bani, timp si - de multe ori - nervi. Specialistii din piata sustin ca dificultatile intampinate in recuperarea creantelor au crescut odata cu adancirea crizei financiara, dar si ca urmare a cresterii numarului de solicitari din partea creditorilor.

  • Dolarul ar putea creste cu 5% fata de euro. Ce inseamna pentru Romania

    Dolarul va fi cea mai buna valuta a anului, considera analistii de la Wells Fargo & Co, Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ Ltd. si SJS Markets Ltd., trei institutii financiare la nivel mondial. Ei sunt de parere ca, in 2011, dolarul american se va aprecia atat fata de euro, cat si fata de yenul japonez si de lira britanica.

  • Topul dobanzilor la depozite in valuta

    Dobanzile la depozitele in euro raman, in Romania, cele mai mari din Uniunea Europeana, cu exceptia Italiei. Dobanzile la euro se mentin, in unele cazuri, la peste 4% pe an, de doua ori cat in Ungaria, Bulgaria sau Cehia si de pana la trei ori decat cele din tarile care au adoptat euro.Desi sunt cu mult sub dobanzile la economiile in lei, randamentele la depozitele in euro si dolari sunt inca avantajoase.

  • O agentie C.E.C din Arges a fost sparta

    Update: Un C.E.C din comuna Mirosi, judetul Arges a fost spart. Hotii au reusit sa fuga cu 9.000 de lei.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de miercuri pe verde

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis pe verde sedinta de tranzactionare de miercuri, cu cresteri cuprinse intre 0,60% si 1,10%, cea mai pronuntata evolutie fiind inregistrata de titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

  • Rata anuala a inflatiei s-a accentuat usor in decembrie, la 7,96%

    Rata anuala a inflatiei a crescut in decembrie la 7,96%, pe fondul scumpirii produselor nealimentare cu 9,76%, a cresterii tarifelor la servicii cu 6,43% si a scumpirii produselor alimentare cu 6,45%, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

  • Afacerile din industrie au crescut cu 18,2% in noiembrie fata de aceeasi luna din 2009

    Cifra de afaceri din industrie a sporit in noiembrie 2010 cu 18,2% fata de aceeasi luna din 2009, pentru a douasprezecea oara consecutiv, iar fata de octombrie, afacerile industriale au crescut cu 5,2%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

  • Productia industriala a crescut in noiembrie cu 4%, sustinuta de industria prelucratoare

    Productia industriala, ajustata dupa numarul de zile lucratoare si sezonalitate, a sporit in noiembrie 2010 pentru a 13-a luna la rand, inregistrand un avans de 4% fata de aceeasi luna din 2009, sustinuta de cresterea segmentului de utilitati si de industria prelucratoare, a anuntat miercuri INS.

  • Dumitru (Raiffeisen): Inflatia anuala se va mentine in jur de 7% pentru cateva luni

    Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a declarat miercuri la The Money Channel ca inflatia anuala din decembrie, de 7,96%, e in liniie cu asteptarile pietei, iar in lunile urmatoare, inflatia ar trebui sa se stabilizeze in jurul a 7%, dupa care sa scada spre 4% la sfarsitul anului.

  • Rata somajului in decembrie a fost 6,87%, in scadere fata de noimebrie

    Rata somajului a scazut in luna decembrie de 6,87%, dupa ce in noiembrie se situa la 6,95%, conform datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

  • BCR revine de la sfarsitul lunii cu oferta de credite imobiliare in lei

    BCR, cea mai mare banca dupa active, a retras doar temporar din oferta de creditare imprumuturile imobiliare in lei si pe cele de consum fara garantii in euro pentru a-si alinia costurile la prevederile legii privind creditele acordate populatiei, care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut.

  • Numarul insolventelor a crescut cu 9% in 2010, dar au scazut puternic radierile si dizolvarile de firme

    Numarul firmelor care au intrat sub protectia legii insolventei a crescut anul trecut cu 9%, comparativ cu 2009, iar cel al radierilor voluntare cu 292%, scazand, in schimb, cu 78% numarul dizolvarilor voluntare si cu peste 50% numarul suspendarilor de activitate.

  • Ce a mai promis Guvernul Fondului Monetar

    Vom limita strict schimbari "pe picior" ale sistemului fiscal De asemenea, statul se angajeaza sa mentina arieratele aproape de zero pana la sfarsitul actualului acord. Ce alte promisiuni mai contine scrisoarea de intentie:

  • Razboiul declaratiilor inutile: cum se fac autoritatile ca rezolva problema benzinei

    Cei mai importanti oameni din stat se intrec in declaratii cu privire la politica de scumpire a carburantilor aplicata de petrolisti, numitorul comun al acestor iesiri in public denotand insa o lipsa de solutii

  • Institutiile europene au reluat angajarile! Salariile pentru incepatori depasesc 2.500 de euro

    Vesti bune pentru romanii care isi doresc sa se angajeze intr-o institutie europeana. Cei care vor sa lucreze in statistica, finante, resurse umane sau IT mai pot depune dosarele pe EPSO, site-ul oficial de recrutare al Uniunii Europene, pana pe 25 ianuarie. Si desi etapele pe care candidatii trebuie sa le parcurga pentru a se angaja sunt dificile si dureaza chiar si pana la noua luni,

  • FMI il contrazice pe Basescu: modificarea OUG 50 a fost preconditie de acordare a transei

    Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI, publicata pe site-ul institutiei de la Washington, confirma ca modificarea OUG 50 a fost o preconditie pentru acordarea transei din imprumut programata pentru mijlocul lunii ianuarie. Desi au modificat ordonanta dupa cerintele institutiilor internationale, autoritatile de la Bucuresti nu au recunoscut ca acest lucru ar fi o conditie pentru acordarea banilor.