Arhiva » Noiembrie 2010 » 08 Noiembrie 2010

Toate stirile publicate in data de 08 Noiembrie 2010 | 35 de inregistrari

  • CONFERINTA Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare tehnologica si inovare Timisoara

    DIRECTIA GENERALA ORGANISM INTERMEDIAR PENTRU CERCETARE din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, va invita sa participati la: CONFERINTA " Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare tehnologica si inovare" Evenimentul, ce va avea loc la Timisoara in Sala Mare a Senatului Universitatii Politehnice Timisoara la 22 noiembrie, incepand cu ora 09:30 ( Piata Victoriei nr. 2, Timisoara)

  • Isarescu: Nu voi candida la Presedintie, raman la vinarie

    Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca nu ia in calcul o posibila candidatura la functia de presedinte al Romaniei, fiind hotarat sa se ocupe de vinaria sa. "Nu ma mai introduceti in altceva... Eu o sa raman la vinarie, sa stiti. Si va promit ca o sa produc vin bun", a raspuns Isarescu, intrebat fiind daca va mai candida la functia de presedinte al Romaniei.

  • Grupul InterAgro isi construieste centrale electrice de 81 MW, investitie de 72 milioane euro

    Grupul InterAgro si-a planificat investitii de 72 milioane euro pentru construirea unor centrale electrice in cogenerare de inalta eficienta pe platforme industriale situate in diverse zone ale tarii, din Muntenia, Moldova sau Transilvania, cu o putere totala de 81 MW, potrivit unui comunicat.

  • Isarescu: Romania s-a imprumutat de 2,5 ori mai mult in doi ani anteriori crizei

    Romania s-a imprumutat de 2,5 ori mai mult in cei doi ani anteriori crizei decat s-a imprumutat in cei doi ani ai crizei, a declarat duminica, la un post privat de televiziune, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

  • Topul amenintarilor informatice din Romania in luna octombrie

    Doua tipuri de troieni si un 'vierme' Win32 se afla pe podiumul clasamentului privind amenintarile informatice, intocmit de catre specialistii Bitdedefender, compania producatoare a uneia dintre cele mai performante solutii de securitate a datelor atestate pe plan international.

  • Vedetele anilor trecuti isi pierd stralucirea la bursa

    Dinte Actiunile din sectorul energetic, mai ales zona de distributie retail, nu mai sunt atractive din cauza marjelor foarte mici de profit, iar titlurile bancare au probleme cu reglementarile tot mai stricte.

  • ANAF ramburseaza companiilor TVA de peste 900 milioane lei

    Companiile vor primi, luna aceasta, TVA in valoare de peste 900 de milioane de lei din partea ANAF. Decizia a fost luata de Fisc dupa ce a analizat actele companiilor.

  • Mugur Isarescu: avem probabilitate calculata ca anul viitor se va instaura cresterea economica

    Romania va inregistra, anul viitor, o crestere economica, dar nu suficient de solida pentru a creste si nivelul de trai, a declarat duminica, la un post privat de televiziune, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.Guvernatorul BNR a mai declarat ca nivelul de impozitare in Romania, raportat la impozitele mari, este relativ scazut.

  • Obligativitatea anvelopelor de iarna, prilej de scumpiri pentru comercianti

    Desi folosirea anvelopelor de iarna nu este - deocamdata - obligatorie, comerciantii au inceput sa umfle preturile. Centrele care vand anvelope noi au dat startul scumpirilor, iar depozitele de cauciucuri second-hand se asteapta la dublarea vanzarilor, in speranta ca proiectul de act normativ privind echiparea de iarna a masinilor va deveni lege cat mai repede.

  • Unde ne sunt suedezele. Romania lui Ceausescu, de doua ori mai multi vizitatori decat cea din prezent. Declinul turismului in cifre

    O tara in pragul revoltei populare in care mai mult de jumatate din totalul populatiei era inregistrata in statistici la rubrica "turist". Aceasta este una din dimensiunile Romaniei anului 1989 cand, peste 12,9 milioane de persoane vizitau statiunile autohtone. In prezent, in primele noua luni ale anului, "numarul sosirilor inregistrate in structurile de primire turistica", asa cum le consemneaza Instiutul National de Statistica (INS), se ridica la numai 4,6 milioane de persoane.

  • Aproape 50.000 de firme au intrat in insolventa in 3 ani

    Numarul firmelor pentru care a fost declansata procedura de insolventa in perioada ianuarie 2008-septembrie 2010 se ridica la aproape 50.000, in 60% dintre cazuri actiunea fiind deja finalizata. Cele mai multe proceduri de insolventa au fost initiate anul trecut, cand un numar de 19.894 de firme au ajuns in situatia de a nu mai avea bani pentru plata datoriilor.

  • Strauss-Kahn: China va deveni a treia putere in cadrul FMI

    China va deveni a treia putere in cadrul FMI, in functie de drepturile de vot, dupa SUA si Japonia, pozitie care va permite statului sa-si asume responsabilitati mai mari in ceea ce priveste economia mondiala, a declarat directorul general al institutiei financiare, Dominique Strauss-Kahn.

  • Ce-i lipseste sistemului bancar din Romania

    Clientii bancilor din Romania nu au nici o umbrela serioasa de protectie impotriva eventualelor abuzuri ale creditorilor. Spre deosebire de o buna parte a tarilor membre ale Uniunii Europene, tara noastra nu are nici o lege a falimentului personal si nici macar un organism de tip ombudsman care sa rezolve, pe cai amiabile, eventualele conflicte dintre banci si clientii lor.

  • Case cu reduceri de pana la 15.000 euro

    Bucurestenii care sunt interesati de achizitia unei locuinte in Capitala sau in imprejurimi mai pot consulta si astazi ofertele dezvoltatorilor prezenti la targul Domus Expo Imobiliare, unde vor gasi discount-uri care variaza intre 4.000 euro si 15.000 de euro, in functie de modalitatea de plata aleasa de cumparator si de pozitia apartamentului in cadrul ansamblului.

  • Isarescu:Aplicarea OUG 50 in forma actuala descurajeaza creditarea si intarzie redresarea economica

    Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca aplicarea OUG 50/2010 privind creditele populatiei in forma actuala poate avea un efect de descurajare a creditarii, care va antrena o intarziere a redresarii economiei romanesti si, in consecinta, chiar o ingreunare a bugetului de stat.

  • Cei mai descurcareti dintre absolventi. Cum sa-ti gasesti un job cand n-ai experienta

    Tot mai putini absolventi de scoli profesionale apeleaza la somaj, potrivit statisticilor oficiale. Expertii in resurse umane vorbesc de cresterea usoara a ofertelor pentru studii medii. In acelasi timp, multi romani renunta la somaj ca sa munceasca la negru

  • AutoBild:Dacia spera sa lanseze opt noi modele de masini pana in 2015. Citadine, numele modelului de oras.

    Producatorul roman de masini Dacia planuieste sa lanseze pe piata cel putin opt noi modele de masini si facelifturi pana in 2015, printre noile modele existand cel putin unul al carui design va fi complet nou, scrie autobild.de.

  • Cursul pentru conversia creditelor in lei la euro ar putea fi stabilit in 2013

    Creditele in lei se vor converti in credite in euro la un curs care va fi stabilit cu doi ani inainte de adoptarea monedei europene, tinta de trecere la moneda europeana fiind 2015, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a explicat ca, atunci cand se intra in aticamera de aderare la zona euro "se anunta un curs care nu trebuie sa ramana batut in cuie".

  • Riscul de credit in sistemul bancar a ajuns in perioada iulie-septembrie la 20%, un nivel-record

    Rata riscului de credit in sistemul bancar romanesc a ajuns la finele trimestrului trei la un nivel-record de 20,24%, in crestere cu aproape 43% fata de perioada similara din 2009, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit BNR, rata riscului de credit a crescut cu peste 2,4 puncte procentua le in perioada iulie-septembrie.

  • Bonusurile bancherilor ating niveluri record

    Bonusurile angajatilor bancilor raman dificil de controlat, desi se afla de un an in centrul discutiilor sefilor de state si de guverne din G20, si continua sa atinga niveluri record, potrivit Mediafax. Remuneratiile bancherilor si dealerilor sunt compuse dintr-un salariu fix si o parte variabila, respectiv bonusuri, prime si pachete de actiuni.

  • Seful BCR: Implementarea OUG 50 ne-a costat 3 mil. de euro in trimestrul al treilea

    Implementarea prevederilor ordonantei privind creditele consumatorilor a costat BCR trei milioane de euro in trimestrul al treilea, a declarat, vineri, presedintele executiv al institutiei, Dominic Bruynseels, potrivit Mediafax. El a reiterat ca unul dintre motivele pentru scaderea veniturilor din comisioane in trimestrul al treilea este reducerea comisionului de rambursare anticipata pentru toate contractele de creditare in derulare.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis prima sedinta a saptamanii cu scaderi moderate

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis sedinta de tranzactionare de luni cu pierderi moderate, cuprinse intre 1,05% si 2,24%, titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) fiind cele mai afectate. Rulajul actiunilor listate la BVB a fost de 1,67 milioane lei (389.008 euro) in jurul orei 11.10. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 336.725 lei, cotatia lor coborand cu 1,43%, la 1,38 lei/actiune.

  • Volumul lucrarilor de constructii a scazut in primele noua luni cu 15,7%

    Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 15,7% in primele noua luni din 2010 comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, o scadere de 24,3% fiind evidentiata la lucrarile de constructii noi, arata datele INS.

  • O treime din investitiile straine directe pana la finalul lui 2009 vizau industria prelucratoare

    Industria prelucratoare a atras aproape o treime (31,1%) din totalul investitiilor straine directe derulate la finalul lui 2009, urmata de intermedierile financiare, constructii si tranzactii imobiliare, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  • MECMA: Pricipalele produse pe care Romania le poate exporta: petrol, gaze, materiale de constructie

    Printre prioritatile sectoriale ale fiecarei regiuni a tarii sunt petrolul, gazele naturale, petrochimia, materialele de constructie, subansamblele si instalatiile sanitare, se arata in Strategia Nationala de Export a Romaniei 2010-2014, lansata luni in dezbatere publica de Ministerul Economiei.

  • Ialomitianu anunta ca proiectul bugetului pe 2011 a fost finalizat

    Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca a fost finalizata proiectia bugetara pentru anul viitor, Guvernul asteptand finalizarea Legii salarizarii in sectorul bugetar pentru a trimite bugetul spre adoptarea Parlamentului. Acesta s-a ferit sa faca o estimare a duratei in care Legea salarizarii unice ar putea sa devina aplicabila efectiv. "Nu pot sa spun numarul de zile. Mi-as dori cat mai repede", a mai spus ministrul de Finante.

  • Moneda nationala se apreciaza luni pana la un curs de referinta de 4,2870 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 4,2870 lei/euro, in scadere cu 0,14% fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,0821 lei/dolar. Cursul BNR de vineri a fost de 4,2931 lei/euro.

  • HP estimeaza vanzari de PC-uri mai mari in 2011

    Hewlett Packard (HP), cea mai mare companie de IT din lume, estimeaza ca va obtine intr-un an de zile vanzari de 0,8 - 1 mil. de dolari prin magazinul propriu deschis saptamana trecuta in centrul comercial Plaza din Bucuresti, a declarat Tiberiu Dobre, directorul diviziei de sisteme personale (PSG) din cadrul subsidiarei locale a firmei americane.

  • Vanzarile comerciantilor sunt salvate doar de inflatie

    Comenzile noi din industrie au crescut in primele noua luni cu 26%, in conditiile in care dupa primul semestru ritmul de crestere fusese de 23,9%, in timp ce cifra de afaceri a companiilor din industrie si-a mentinut ritmul de crestere la 10,8%, arata datele Institutului National de Statistica INS.

  • Statul combate munca la negru prin cutii postale pentru sesizari anonime

    Guvernul va incepe combaterea muncii la negru prin amplasarea in inspectoratele de munca a unor cutii postale in care "persoanele interesate" sa depuna informatii fara sa isi decline identitatea, prin obligarea angajatorilor de a incheia contracte individuale si prin cresterea numarului de firme controlate.

  • Constructiile, in scadere cu 15% in primele noua luni

    In luna septembrie 2010, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna august 2010, ca serie bruta cu 16,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 4,0%, a anuntat luni Institutul National de Statistica.

  • Seful Bancii Mondiale: Sa facem din aur noul etalon monetar mondial

    Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, afirma intr-un editorial publicat in Financial Times ca marile economii ale lumii ar trebui sa ia in considerare modificarea standardelor globale pentru stabilirea aurului ca etalon monetar care sa ghideze miscarile valutelor.

  • Asociatia Exportatorilor: Exista presiuni enorme pe cursul valutar din partea speculatorilor

    Evolutia leului este supusa unor presiuni "enorme" din partea unor speculatori atat din Romania, cat si din afara tarii, care doresc o evolutie nefavorabila a monedei nationale, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, citat de Mediafax.

  • Cu ce dobanzi ne tenteaza bancile sa ne tinem salariile la ele? Ce comisioane platim pentru cardurile de debit?

    In Romania, cateva milioane de oameni au carduri de debit, majoritatea pentru plata salariilor si in general mai mult decat unul, pentru ca in functie de traseul profesional, "noua firma i-a cerut noului angajat sa-si faca un nou card la banca la care ea avea deschis contul".

  • Harta celor mai mari salarii din 2009, pe judete. Cine face bani in Romania

    Exceptand Capitala, anul trecut doar sapte angajati din Romania au declarat la Fisc un salariu anual mai mare de un milion de lei, brut. Cel mai mare salariu incasat in 2009 in Romania a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe luna si a fost ridicat de la ghiseu, sau primit direct in cont, de un bancher din Bucuresti. Seful de banca a incasat, lunar, echivalentul a circa 360 de salarii medii pe economie (1.477 de lei - salariul mediu brut pe economie in decembrie 2009).