Arhiva » Noiembrie 2010 » 12 Noiembrie 2010

Toate stirile publicate in data de 12 Noiembrie 2010 | 37 de inregistrari

  • Indicii BVB au inchis sedinta de joi incert, SIF-urile au pierdut 0,74%

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis indecis sedinta de tranzactionare de joi, titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) fiind singurele cu o evolutie mai pronuntata, dupa ce au scazut cu 0,74%. Rulajul actiunilor listate la BVB era de 14,98 milioane lei (3,49 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Petrom (SNP), de 3,81 milioane lei, cotatia lor urcand cu 2,42%, la 0,338 lei/actiune.

  • Basescu: A devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii

    Presedintele Traian Basescu a aratat ca in Romania sunt 1,6 milioane de oameni care muncesc la negru, fata de 4,5 milioane care sunt incadrati cu forme legale in piata muncii, remarcand ca pentru patronate a devenit aproape un sport nerespectarea legii.

  • Oprescu (SNFP): Decizia declansarii grevei va fi luata in functie de discutiile cu Boc si cu Botis

    Presedintele SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat joi ca o decizie de declansare a grevei generale va fi luata in functie de discutiile care vor fi purtate cu ministrul muncii, Ioan Botis si cu premierul Emil Boc si ca toti beneficiarii de stimulente sunt nemultumiti si indreptatiti sa protesteze.

  • Mugur Isarescu, Doctor Honoris Causa al Universitatii Oradea

    Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a primit, joi, inaltul titlu onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea. La propunerea Consiliului Facultatii de Stiinte Economice, Senatul Universitatii oradene a aprobat inca din iunie 2010 decernarea acestui titlu, dar a fost nevoie de sincronizarea cu programul guvernatorului BNR.

  • Cum va arata Prima casa 3

    Programul "Prima casa", prin care persoanelor fizice le sunt acordate garantii guvernamentale pentru achizitia sau constructia de locuinte, va continua si anul viitor, insa de aceasta data ar putea presupune o mai mare implicare a bancilor, a declarat astazi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi.

  • Rompetrol Rafinare si-a redus pierderile cu 50% in T3, pana la 20,5 milioane dolari

    Rompetrol Rafinare, membra a Grupului Rompetrol, si-a injumatatit pierderile in al treilea trimestru pana la 20,5 mil. dolari, pe fondul evolutiei pozitive a marjei de rafinare si cotatiei produselor petroliere si datorita imbunatatirii activitatii operationale a companiei, potrivit unui comunicat.

  • Criza bancara urmatoare nu va mai fi rezolvata cu banii contribuabilului

    Reglementarile Basel III obliga bancile sa tina bani pentru zile negre. Florin Georgescu (BNR): Institutiile bancare vor fi nevoite sa fie mai putin prociclice. Noul cadru normativ bancar Basel III urmareste limitarea riscului in cazul unei noi crize bancare, ce nu va mai trebui solutionata cu banii contribuabilului, a explicat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, la seminarul Eu-Cofile organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

  • Profit de 6,17 mil. lei pentru BVB

    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a obtinut in intervalul ianuarie-septembrie un profit net de 6,17 milioane lei (1,47 milioane euro), cu 5,3% mai redus decat castigul din intervalul similar al anului trecut, cu toate ca afacerile au urcat cu 23,7%, la aproape 11 milioane lei (2,6 milioane euro).

  • Dilema investitorilor: China sau India?

    Economiile ambelor state cresc, iar investitorii si marile companii incearca sa se "agate" de succesul lor. Cine va castiga mai mult? Cele doua tari emergente ofera mai multa stabilitate si randamente mai mari plasamentelor atrase decat statele dezvoltate, care inca se zbat sa iasa din criza.

  • BNR propune ca Protectia Consumatorilor sa nu poata suspenda activitatea unei banci

    Banca Nationala a Romaniei a trimis astazi o adresa catre Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor in care propune sa fie aborogat articolul din Ordonanta 50/2010 potrivit caruia Protectia Consumatorilor (ANPC) sa poata suspenda activitatea de creditare a unei banci, a declarat Viorel Stefan, presedintele Comisiei.

  • Croitoru: Creditarea se va relua dupa ce economia va reveni pe crestere

    Activitatea de creditare se va relua cu o anumita intarziere, dupa ce economia va reveni pe crestere, iar bancile vor trebui intre timp "sa trateze" problemele pe care le au pe partea de credite neperformante, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

  • Fond de Garantare pentru pensiile private, in dezbatere parlamentara

    Proiectul de Lege lansat de de Ministerul Muncii privind infiintarea si functionarea Fondului de Garantare din sistemul de pensii private a fost promovat joi de Guvern si transmis pentru dezbatere parlamentara, dupa o perioada de trei ani in care s-a aflat in dezbatere publica. Avand in vedere dezbaterea parlamentara, o estimare realista pentru infiintarea Fondului de Garantare ramane perioada anilor 2011-2012

  • Udrea, la bilantul pe 2010: Unde se amesteca statul, iese prost!

    Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), si-a facut bilantul realizarilor pe care le-a avut in 2010 si a prezentat planurile pe care le are ministerul pe termen lung. "In 2010, am demarat lucrari de constructii de doua miliarde de euro, iar bugetul pe care l-am avut initial pentru investitii a fost de 600 de milioane de euro"

  • Piraeus Bank a vandut aur in valoare de 4,2 milioane de euro

    Piraeus Bank Romania a vandut in acest an 120 de kilograme de aur si 2.300 de monede, in suma de 4,2 milioane de euro, a declarat pentru "Financiarul" Alina Piciorea, director vanzari trezorerie, care anticipeaza ca ultima luna din 2010 va aduce noi vanzari-record.

  • Deputatii au periat ordonanta creditelor

    Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor a adus cateva amendamente mai degraba formale ordonantei 50 urmand sa discute punctele "grele" abia marti. Miercuri si joi, legea de aprobare a ordonantei 50/2010 privind creditele pentru populatie a fost discutata in comisia de fond fara a suferi amendari substantiale.

  • Hagiu (FORT): Anul acesta nu vor fi obligatorii anvelopele de iarna

    Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat joi. la iesirea de la discutiile cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, ca obligativitatea echiparii masinilor cu anvelope de iarna nu va fi aplicata din acest an, ci incepand de anul viitor.

  • Traian Basescu despre cresterea economica: Sunt optimist, desi m-am fript in 2009

    "Personal, sunt optimist, desi m-am fript cu optimismul asta in 2009, cand in primele zile de dupa formarea Guvernului, decembrie 2009, speram ca vom avea crestere economica, iar pe 12 ianuarie alergam la Bruxelles. Cred ca putem avea incredere in evaluarile Fondului si ale Uniunii Europene. Ati vazut si ultima evaluare a Uniunii, care confirma crestere de 1,5% pentru anul viitor. Si confirma si scaderea de anul acesta de minus 2 sau minus 1,9", a spus presedintele, la un forum pe teme economice.

  • Oprescu, Alpha Bank: Unul din cinci romani are un credit neperformant

    In ultimul an si jumatate rata celor care au credite la banca si oadata cu acestea au inregistrat si datorii a crescut ingrijorator, spun bancherii. Potrivit lui, Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, "in momentul de fata 18% din creditele acordate in Romania sunt neperformante".

  • Cerbulescu: CE nu considera retroactivitatea o problema in Ordonanta 50

    "Am discutat cu oficialii din Comisia Europeana si nici ei nu considera ca asa-zisa retroactivitate in Ordonanta 50/2010 ar fi o problema", a declarat pentru EVZ, Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), dupa ce s-a intors de la Bruxelles.

  • Cresc sau nu salariile bugetarilor in 2011?

    Daca se pastreaza actuala proiec tie bugetara prin care fondul de salarii pentru angajatii de la stat ramane la 39 miliarde lei, nu vor putea fi asigurate indexari pentru 2011. Mai mult, sindicatele sustin ca prin aplicarea Legii salarizarii, aproape 80.000 de bugetari nu vor avea asigurate salariile, ceea ce indica noi disponibilizari si diminuari salariale in 2011.

  • CUM VREA BANCA MONDIALA SA SCHIMBE ROMANIA. CONCLUZIILE UNUI RAPORT SECRET

    Banca Mondiala desfiinteaza in ultimul raport Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia. Institutia propune oficialitatilor de la Bucuresti solutii punctuale pentru fiecare problema

  • Economia Romaniei a scazut, in ritm anual, cu 2,3% in T3, in linie cu estimarile analistilor

    Produsul intern brut al Romaniei a scazut in al treilea trimestru din acest an cu 0,7% (in termeni reali) fata de trimestrul anterior, in timp ce, la nivel de an, economia s-a contractat cu 2,3% fata de trimestrul III din 2009,potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

  • BNR pune in circulatie o moneda de aur dedicata implinirii a 135 de ani de la nasterea Reginei Maria

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de luni, o moneda din aur dedicata implinirii a 135 de ani de la nasterea Reginei Maria, a anuntat vineri BNR. Moneda are o valoare nominala de 100 de lei, are forma rotunda, cu margine zimtata, diametru de 21 milimetri, greutate de 6,452 grame si un tiraj de 1.000 de exemplare.

  • Cresterea PIB-ului Germaniei a incetinit la 0,7% in trimestrul trei, dar economia s-a stabilizat

    Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a crescut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de cel anterior, avansul incetinind semnificativ fata de 2,3% in trimestrul doi, insa cea mai mare economie europeana pare ca s-a stabilizat, transmite Reuters citata de Mediafax Business.

  • Bursa de la Bucuresti inregistra pierderi dupa primele tranzactii, indicele BET a scazut cu 1,57%

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis pe rosu sedinta de tranzactionare de vineri, cu scaderi cuprinse intre 0,54% si 1,57%, cel mai afectat fiind indicele BET.

  • Saramet: 72% din locuintele cumparate prin "Prima Casa" sunt construite inainte de 1990

    Programul "Prima Casa" nu a reusit sa stimuleze constructiile de locuinte noi, cum ar fi trebuit, ci a facilitat tot achizitia de case vechi, 72% dintre acestea fiind construite inainte de 1990, a declarat presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.

  • Deficitul de cont curent s-a adancit cu 32,6% in primele noua luni, la 4,23 miliarde euro

    Deficitul balantei de plati a Romaniei a continuat sa se adanceasca in luna septembrie, ajungand la 4,23 miliarde euro dupa primele noua luni, dupa ce balanta transferurilor curente a inregistrat un sold mai mic cu 30,1% fata de primele noua luni din 2009, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

  • Investitiile straine directe s-au redus cu 39,5% in primele noua luni, la 2,07 miliarde euro

    Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele noua luni cu 39,5% fata de ianuarie-septembrie 2009, pana la 2,07 miliarde euro,deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 48,9% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania,potrivit Bancii Nationale a Romaniei(BNR).

  • Grupul Generali a afisat un profit net de 1,3 mld.euro in primele 9 luni,pe afaceri mai mari cu 5,8%

    Grupul Generali a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 1,3 miliarde euro, in crestere cu 46,8% fata de perioada similara din 2009, dupa ce volumul total de prime brute subscrise a sporit cu 5,8%,la 53,8 miliarde euro,potrivit rezultatelor financiare publicate vineri de companie.

  • Astra Asigurari si-a sporit profitul net de 4,3 ori in primele noua luni, la 18 milioane lei

    Volumul primelor brute subscrise totale nete de anulari directe si primiri in reasigurare (viata si non-viata) inregistrate de companie dupa primele noua luni se ridica la 841,24 milioane lei, din care 829,87 milioane lei reprezinta volumul primelor brute subscrise la asigurari generale, in crestere cu 37% fata de finele trimestrului III 2009.

  • Email de la Facebook: proiectul "Gmail Killer" urmeaza sa fie lansat luni

    Luni, in cadrul unui eveniment special Facebook, compania lui Zuckerberg ar urma sa anunte, conform TechCrunch, introducerea serviciilor de email pe platforma si a adreselor personalizate @facebook.com pentru toti utilizatorii sai.

  • Economistul Sef al BNR: "S-ar putea ca romanii sa tina banii in Elvetia sau sub saltea"

    Romania nu se poate dezvolta prin forte proprii, iar cresterea sa economica depinde crucial de atragerea de capital din strainatate, a declarat vineri economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor.

  • Unde mergem la schi?

    Sezonul vacantelor de iarna s-a deschis, iar anul acesta ofertele agentiilor de turism sunt foarte convenabile. Pentru ca vor sa atraga cat mai multi clienti, hotelierii au redus tarifele si acorda conditii de lux la preturi de criza. Asadar, poti sa profiti de unul dintre avantajele crizei economice si sa iti petreci cateva zile pe partiile din strainatate, la un pret mai mic decat in anii trecuti.

  • In urmatorii zece ani se vor crea 16 milioane de joburi pentru specialisti

    Persoanele fara nicio calificare isi vor gasi tot mai greu de lucru Produsul Intern Brut va incepe sa creasca, insa piata fortei de munca nu isi va reveni in acelasi ritm si va suferi schimbari in urmatorii ani. Oferta de locuri de munca pentru per-soanele specializate, cu studii supe-rioare, va creste cu 6%, in timp ce oferta pentru cei fara studii se va diminua cu 5%.

  • Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 10% in primele noua luni, la 89,31 miliarde euro

    Romania inregistra la finalul lunii septembrie a acestui an o datorie externa totala de 89,31 miliarde euro, in crestere cu 9,97% fata de finalul lui 2009, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). La sfarsitul anului trecut, Romania avea o datorie externa totala de 81,21 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale bancii centrale.

  • Inca un tribunal declara ilegala taierea salariilor cu 25%. Cum comentati?

    Tribunalul din Calarasi a decis ca este ilegala taierea salariilor profesorilor cu 25%. Profesorii care au castigat procesul sunt afiliati la FSLI.

  • BCR opreste temporar sistemul informatic care gestioneaza operatiunile cu carduri duminica noaptea

    Banca Comerciala Romana (BCR) aduce la cunostinta clientilor sai ca, incepand de Duminica 14 Noiembrie ora 23.00, pana Luni 15 Noiembrie ora 4.00 dimineata, vor exista intreruperi functionale la nivelul sistemului informatic care gestioneaza operatiunile cu carduri.