Costurile ascunse ale locuintelor de lux

Data publicarii: 30-04-2007 | Imobiliare

Cei care se muta intr-un ansamblu rezidential trebuie sa fie atenti la costurile de administrare, noteaza Saptamana Financiara. Piata ansamblurilor rezidentiale este abia la inceputurile sale, iar acest lucru isi spune cuvantul in mai toate aspectele ce tin de conceperea, proiectarea, realizarea si exploatarea unui complex rezidential. Lipsa de experienta sau dorinta de maximizare a profiturilor incurca si mai mult socotelile unui om care se hotaraste sa inceapa o "viata noua" intr-o locuinta noua.

Nimeni nu este ferit de erori. De preferat este sa inveti din greselile altora, mai ales daca miza este foarte mare, cum este in cazul cumpararii unei noi locuinte. Prima si cea mai frecventa greseala este cea economica, mai ales atunci cand pretul este prea ridicat, iar cumparatorul nu sesizeaza acest fapt fie din graba, din lipsa de informare sau pentru ca are incredere oarba in agentul sau imobiliar. O alta problema provine din autoaprecierea eronata pe care clientii o fac dand prea multa incredere propriei culturi juridice.

Din pacate, de cele mai multe ori, clientul nu reuseste sa identifice singur clauzele care ii sunt defavorabile, explica Sebastian Gutiu, avocat in cadrul Biroului Schoenherr si Asociatii. Gutiu spune ca, in cazul contractelor de construire/vanzare-cumparare de bun viitor, cum sunt cele utilizate in cadrul complexurilor rezidentiale in curs de realizare, este recomandabil ca un client sa acorde atentie deosebita obiectului contractului. Descrierea obiectului trebuie sa fie cat mai amanuntita, pentru ca acest fapt poate duce la evitarea unor eventuale litigii.

Totodata, cumparatorul este atent la pret, dar mai putin la conditiile (termenele) de plata. Sebastian Gutiu spune ca retinerea unui procent cat mai ridicat la ultima transa permite exercitarea unei presiuni financiare asupra constructorului/vanzatorului, pentru a-l face sa respecte obligatiile la termen.

"Este limpede ca o cerere de locuinte care depaseste oferta nu este neaparat in avantajul cumparatorilor, care de multe ori se afla intr-o pozitie de negocieri mai slaba decat cea a vanzatorilor", adauga Gutiu. Aspectele care n-ar trebui neglijate sunt cele care privesc garantiile pe diverse categorii de lucrari si penalitatile pentru neindeplinirea obligatiilor constructorului/vanzatorului. N-ar fi exces de zel nici prevederea posibilitatii de a numi un expert in constructii care sa verifice fiecare faza de lucrari si sa formuleze obiectii. Ideal ar fi ca plata ratei din pret scadenta la respectiva faza de lucrari sa fie amanata pana la rezolvarea obiectiilor.

Multi cumparatori ar fi contrariati sa afle ca vanzatorul/constructorul poate impune prin contract modul de administrare a unui bun reprezentat de parti comune care nu-i mai apartine, din moment ce l-a vandut. Exista instrumentul juridic prin care vanzatorul sa impuna un asemenea sistem de administrare (ca o conditie pentru vanzare). "Evident ca argumentatia este la indemana: un asemenea complex nici n-ar putea fi conceput fara un sistem de administrare, care face parte din insusi procesul de dezvoltare a respectivului proiect", precizeaza avocatul Gutiu.

Integral in Saptamana Financiara