''Fantomele'' ataca sistemul bancar

Data publicarii: 02-05-2007 | Finante-Banci

Bancile din Romania pierd milioane de euro acordand credite unor "clienti" cu acte de identitate false, angajati ai unor firme-fantoma, noteaza Adevarul. In Romania a aparut o noua specie de infractori, experti in escrocarea sistemului bancar. Sunt cunoscuti sub numele de "fantome". Opereaza organizat, folosind acte de identitate false sau folosindu-se de documentele unor oameni ai strazii.

Mecanismul infractional perfectionat de "fantome" implica si infiintarea unor societati special create pentru angajari fictive si implicit pentru eliberarea unor adeverinte de venit. Dupa trei luni de zile de la infiintare, "fantoma" ("angajatul") primeste adeverinte care "certifica" primirea unui salariu imens, astfel incat creditele obtinute sa fie cat mai mari. Cei care infiinteaza firma au rabdarea necesara chiar si pentru a astepta trecerea unui an de zile pentru a plati impozitele si taxele catre stat. Scopul este obtinerea unui "cazier" fiscal corespunzator, in cazul, care vreo banca ar cere relatii despre firma respectiva. Astfel de cazuri sunt intalnite cu predilectie atunci cat sunt concepute tunuri, adica o singura firma emite mai multe adeverinte pentru mai multe credite. Dupa ce operatiunea s-a incheiat cu succes, firma este abandonata.

Complici din interiorul bancilor

Fenomenul a ajuns la apogeu in ultima perioada pe fondul relaxarii conditiilor de accesare a creditelor pentru nevoi personale. Politistii au intocmit in ultimul an 1.368 de dosare penale, fiind cercetate peste 3.000 de persoane. Prejudiciul a fost stabilit, pana in prezent, la aproape sase milioane de RON. Doar o mica parte din prejudiciu a fost recuperata, aproximativ 20 la suta. Victime ale escrocilor au fost toate bancile care acorda credite pentru nevoi personale si, in mai multe cazuri, capii retelelor au beneficiat de complicitatea unor functionari din interior.

Anchetele politiei au stabilit ca in cateva zeci de cazuri creditele pentru "fantome" au fost acordate contra unor spagi substantiale, cu ajutorul ofiterilor de credit: "Avem 136 de infractiuni de coruptie in aceasta operatiune, unde sunt acuzati functionari bancari. Cum i-am identificat? Prin mai multe metode. Unii au fost «turnati» de complici in timpul cercetarilor. Pe altii i-am identificat observand ca acelasi functionar bancar aproba creditul la diferite persoane care se prezentau la ghiseu cu documente false, dar care faceau parte din aceeasi grupare", ne-a declarat chestorul Dan Bucur, seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul IGP.

Bancile se feresc sa comenteze

Ofiterii de politie spun ca nu a scapat nicio banca din Romania de atacul "fantomelor". Desi am incercat sa obtinem puncte de vedere de la mai multe banci, acestea s-au ferit in a face comentarii. Singura institutie bancara care a fost de acord sa comenteze lapidar aceasta situatie a fost Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Aceasta institutie spune ca atacul "fantomelor" nu a putut ocoli CEC-ul, fapt pentru care la nivelul conducerii s-a decis deja luarea unor masuri de prevenire. "In ceea ce priveste masurile de prevenire a fraudelor de genul acesta, foarte important, verificam existenta firmei care elibereaza adeverinta si cartea de munca ale solicitantului de credit si am marit numarul actelor pe care le cerem clientilor (de ex. facturi la utilitati)", se mentioneaza in comunicatul CEC.

Avocat bucurestean arestat

Chestorul Dan Bucur, seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din IGP, a conchis ca exista doua metode principale de fraudare: "Sunt racolati boschetari, dar care au un document de identitate. Li se intocmesc in fals adeverinte cum ca ar avea salarii de directori, apoi restul documentatiei, si se obtine creditul. «Fantoma», cel pe numele caruia se fac actele, primeste o parte din bani - restul este impartit intre racolatori, cei care ii gasesc pe boschetari, si creierul gruparii. A doua metoda: de la un cap la celalalt se folosesc acte false", ne-a declarat chestorul Bucur.

Au fost identificate si alte situatii, cand firma exista, dar persoana care figura in adeverinta ca angajat cu salariu mare nu avea nicio legatura cu societatea respectiva. In aceste cazuri, patronii firmelor cereau bani de la cei care doreau sa obtina cu credit pentru a emite adeverinta. Insa aceste cazuri au fost destul de rare, in 90 la suta din dosarele intocmite de politisti escrocii au lucrat folosind "o fantoma" - un boschetar, "bagat la inaintare".

Printre cei arestati in cadrul acestei operatiuni este si un avocat din Bucuresti. Dan Ovidiu Columb, in varsta de 63 de ani, era seful unei retele decapitate de politie si Parchet la sfarsitul anului trecut. In momentul arestarii, in locuinta avocatului au fost gasite 16 stampile ale unor societati comerciale, carti de munca in alb sau completate in fals. Avocatul Columb a fost arestat, politistii continuand cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: