Bursa, relansata de marii investotori

Data publicarii: 12-05-2008 | Bursa

Analistii din piata de capital mizeaza pe revenirea pietelor internationale, dar si pe evolutia indicatorilor macroeconomici, noteaza Adevarul. Pentru cele mai lichide zece companii de pe piata principala de la Bucuresti, primele patru luni din anul bursier 2008 au insemnat o depreciere medie de 29%.

Societatile incluse in categoria "blue-chips" nu au resimtit, in egala masura, corectiile care au afectat in ansamblu bursa romaneasca in contextul crizei creditelor subprime. In plus, in mod paradoxal, indicii pietelor in care se vorbeste despre recesiune nu au inregistrat nici pe departe corectiile care au afectat indicii pietei de la Bucuresti. "Daca urmarim evolutia indicilor BVB in comparatie cu indicii care dau tonul pe plan mondial (DJIA si S&P in SUA sau indicii europeni), observam o serie de discrepante", subliniaza Paul Brendea, analist in cadrul Prime Transaction.

Marii perdanti si cauzele scaderilor

Situatia este, insa, justificabila. "Fazele prelungite de scadere sunt presarate cu mai multe perioade scurte in care logica nu se mai regaseste, cand se vinde fara motive intemeiate, din frica sau din spirit de turma. Este un tip de comportament care intra in sfera normalului, insa pe piata noastra, o piata mica, in care investitorii autohtoni au o pondere redusa, acest tip de comportamente are efecte mai vizibile", explica Brendea.

Cele mai mari deprecieri din seria companiilor lichide au revenit, in ordine, actiunilor SSIF Broker (BRK), care au pierdut in primele patru luni, peste 67%, actiunilor Biofarm (BIO), cu o depreciere de 60%, Impact (IMP), cu un minus de 57,8%, si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu o coborare de peste 45%.

In cazul Biofarm si SSIF Broker, scaderea cursului include si majorarile de capital social. In plus, "cotatia BIO a scazut si din cauza pachetelor detinute de companie la SIF-uri, pachete a caror valoare de piata se situeaza semnificativ sub valoarea de achizitie", spune Silviu Enache, general manager KD Capital Management.

In ceea ce priveste evolutia actiunilor RRC, aceasta a fost influentata in primul rand de cresterea pretului petrolului, care a determinat reducerea marjelor de rafinare ale companiei. "Si deprecierea monedei nationale in raport cu euro a avut un impact negativ asupra tuturor companiilor care detin datorii in euro", evidentiaza Enache.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: