Bancile plimba clientii ca sa nu-i refuze

Data publicarii: 11-02-2009 | Finante-Banci

Institutiile de creditare nu-i resping "de la prima intalnire" pe solicitanti, insa amana avizarea dosarelor si cu lunile, cerand documente suplimentare. Bancile acorda din ce in ce mai greu credite de nevoi personale. Desi spun ca ofera imprumuturi, ele au tendinta sa plimbe dosarul pana cand solicitantul "se satura de luat bani". Mergand pe principiul "ce nu te omoara te face sa te sinucizi", creditorii nu recunosc ca imprumuturile negarantate nu prea se mai dau, asa ca prefera sa plimbe clientul timp de cateva luni dupa diverse acte. Faptul este confirmat si de brokerii de credite care spun ca au dosare care asteapta deja de doua-trei luni.

Reporterii "Evenimentului zilei "au mers zilele acestea la cateva dintre bancile mari pentru a vedea cum decurge procesul de creditare. La Unicredit Tiriac, consilierii nici nu s-au deranjat macar sa mai simuleze ca sunt interesati sa dea un credit. Angajatul bancii a scos din sertar un calculator mic "de buzunar", a tastat repede ceva si a ajuns la concluzia ca suntem eligibili pentru un imprumut de maximum 5.000 de euro. La BCR, intr- o sucursala din Capitala, nu era prea mare agitatie. Ofiterul de credit ne-a facut un calcul rapid pentru un credit de 20.000 de lei si am convenit sa revenim cu documentele solicitate, care in ultima perioada si-au majorat numarul.

Hartiile, la cheremul bancii
 
La BRD, dupa ce am stat vreo 10 minute la usa unui consilier de credit, am fost primiti cu un mare zambet pe buze. Ni s-au calculat niste rate pentru diferite perioade de creditare si apoi ni s-a pus in brate lista cu hartiile de care avem nevoie pentru contract. Ultima cerinta din lista ne-a confirmat faptul ca vom fi plimbati. Dupa ce ni s-au cerut certificate de nastere, buletine, fise fiscale si alte documente, ultimul paragraf din hartie ne anunta ca ni se mai pot cere "alte acte solicitate de banca".

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: