Rata la dezvoltator, chirie de lux

Data publicarii: Astazi, 03-04-2009 | Imobiliare

Din cauza crizei financiare si a reticentei virtualilor clienti, care asteapta ieftiniri in continuare, dezvoltatorii prefera, in loc sa-si tina goale imobilele, sa le vanda in rate.

"Este vorba de o disperare a dezvoltatorilor, dar decat sa ramana cu locuintele mai bine apeleaza la astfel de metode, si anume oferirea ratelor direct catre ei. Totodata, prin aceasta metoda reprezentantii sectorului de profil vor acorda si case mai ieftine", a declarat pentru Curierul National, Iulian Urban, vicepresedinte in Comisia Juridica a Senatului.

Insa aceasta solutie are riscurile ei daca in cazul finantarii din partea bancii cumparatorul devine proprietar la semnarea actelor (apartamentul este doar grevat de o ipoteca in favoarea institutiei financiare),  in cazul platii ratelor direct catre dezvoltator cumparatorul este un simplu chirias pana la plata ultimei rate in care el devine proprietar. In cazul finantarii din partea dezvoltatorilor "dreptul de proprietate se transfera la ultima rata", a mai precizat Iulian Urban.

In acelasi timp aceasta solutie mai ridica o problema, si anume o mare dificultate in incheierea contractelor cu furnizorii de utilitati si de alte servicii cum ar fi internet, cablu, telefonie.

Iar dezvoltatorii, asa cum a fost anul trecut cazul cu locatarii unui complex construit de Impact, pot abuza de pozitia lor. Firma respectiva a devenit si furnizor de energie electrica, iar o asociatie de proprietari s-a plans ca sunt nevoiti sa semneze contracte cu respectivul dezvoltator. Tot Impact a fost tinta unor acuzatii a unor cumparatori de vile, ce s-au plans ca li s-a impus o firma de administrare ce le lua numai pentru aceste servicii 100 de euro lunar.

Daca astfel de cazuri au aparut in conditiile in care cumparatorii erau proprietari, cu atat mai mult este loc de abuzuri daca clientii nu au acest drept.

Astfel, vanzatorul va controla Asociatia de proprietari si va lua toate deciziile. Poate sa-si adauge la obiectul de activitate orice doreste si poate infiinta firme de paza, de curatenie, de administrare, de furnizare de internet, cablu TV, telefonie etc. Care pot deveni extrem de profitabile, pentru ca platitorul de rate nu are decat doua solutii, sa achite facturile sau plece. Plecare ce poate surveni oricand, odata cu pierderea tuturor banilor achitati pana atunci. Bancile sunt interesate doar de returnarea banilor si nu de executarea unei ipoteci imobiliare, asa ca sunt mai flexibile in ce priveste ratele. In schimb, dezvoltatorul poate oricand sa-si ia inapoi casa, pe care a incasat deja o parte din bani. Singurul posibil perdant este clientul, ce se poate trezi in strada, daca are probleme cu plata ratelor o luna sau doua.

De aceea, chiar daca aceasta varianta este in principiu buna, cumparatorii trebuie sa judece foarte bine si sa ia decizii in functie de reputatia dezvoltatorului, de contractele ce li se pun in fata si de garantiile ce le sunt oferite.

Solutia, fortata de starea pietei

Un caz concret prezentat de compania EuroMetropola este unul in care doua persoane fizice dezvolta pe cont propriu proiecte imobiliare si au ales aceasta modalitate de finantare, adaptandu-se regulilor impuse de aceasta piata. "Am hotarat sa abordam si aceasta varianta de plata pentru ca stim cat de importanta este finantarea. Vrem sa oferim clientului cea mai buna alternativa pentru achizitionarea unei locuinte si, prin ajutorul acordat de compania imobiliara agreata, sa vindem cele 18 apartamente pana in vara acestui an", au declarat dezvoltatorii citati.Consultantii imobiliari EuroMetropola, care se ocupa indeaproape de acest proiect, au dorit sa precizeze ca pretul solicitat pentru o astfel de finantare nu este menit sa ofere profit si tocmai de aceea nici nu este negociabil, fiind doar o formula de atragere a cash-flow-ului necesar acestui proiect.

"Piata imobiliara trebuie sa se adapteze la necesitatile populatiei. De ce sa oferim potentialilor clienti locuinte ieftine, dar pe care sa nu si le poata permite? Sistemul de finantare propus de acesti dezvoltatori este cat se poate de simplu si nu vine cu nimic revolutionar. Valoarea unui apartament de doua camere in cele doua imobile din proximitatea Casei Presei Libere  este de 80.000 euro. Proprietarii percep o dobanda de 40.000 euro pentru o perioada de creditare de 20 de ani. In acest moment, acest tip de dobanda este avantajos, raportat la dobanda bancara. Avansul pentru o astfel de tranzactie este de 20.000 euro, iar restul sumei de 100.000 euro va fi platita esalonat, in rate lunare fixe, timp de 20 de ani", ne-au explicat consultantii EuroMetropola.

In cazul in care o persoana doreste sa apeleze la un credit imobiliar pentru 80.000 euro, cu un avans de 20.000 pe o perioada de creditare de 20 ani, va inapoia bancii in afara de suma initiala, alti aproximativ 100.000 euro, fara a lua in discutie comisionul de analiza dosar sau cel de rambursare anticipata.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: