Semestrul II va veni cu multe surprize pentru jucatorii din publicitate

Data publicarii: 27-07-2009 | Media

Dupa un prim semestru in care agentiile de publicitate s-au confruntat cu dificultati sau au avut parte cat de cat de o perioada linistita, a doua parte a anului va aduce probabil si mai multe surprize in piata locala de advertising. Astfel, la sfarsitul anului se va putea spune ca industria a avut un an interesant.

The Group: A doua parte din 2009 va fi o reflectare a S1

"Credem ca a doua parte a anului va fi o reflectare in oglinda a primei jumatati de an, cu alte cuvinte un S3 care va semana cu S1 si un S4 cu reviriment optimist", a declarat pentru Curierul National Mihaela Nicola, Chief Executive Officer The Group. In plus, aceasta mai sustine ca, la sfarsitul anului, industria va putea spune ca a avut un an interesant, "cu sinusoide de parcurs si cu supravietuitori mai puternici decat «jucatorii» anului trecut".

Mercury360: Cu siguranta S2 va fi mai dificil

Reprezentantii Mercury360 considera ca ultima parte a anului va fi mult mai grea decat primul semestru. "Cu siguranta semestrul 2 va fi mai dificil, cu toate ca o analiza pe o perioada atat de lunga nu are nicio sansa sa fie precisa si corecta. In aceasta perioada calculele se revizuiesc lunar, analizele sunt cel mult trimestriale, pentru ca un context ca acela cu care ne confruntam  obliga la reactii rapide", a declarat Radu Miu, General Manager, Mercury360. Acesta ne-a mai spus ca daca se vorbeste la modul general, oricine care tine cont de indicatorii macroeconomici isi poate da seama ca nici piata de advertising nu va avea un semestru bun. "Efectele se vad deja; putem vorbi de o restrangere a pietei. Scaderea puterii de consum a populatiei se vede in bugetele de marketing si promovare si imediat in volumul de proiecte pentru care concureaza agentiile", a mai explicat Radu Miu.

Evident, marketerii nu reactioneaza toti la fel, mai afirma acesta, adaugand ca bugetele de publicitate sufera reactualizari, insa in functie de strategia aleasa, acestea pot fi si in sens pozitiv. "Daca anumite companii se vad in situatia de a reduce drastic bugetele de marketing si comunicare, altele prefera o atitudine ceva mai ofensiva, care sa le asigure un avans odata cu trecerea perioadei dificile", a detaliat oficialul Mercury360. In plus, potrivit acestuia, important pentru companie, in acest context, este sa investeasca eficient in comunicare, iar in ceea ce priveste agentiile de publicitate, acestea trebuie sa stie de ce are nevoie clientul, sa fie flexibile si inovative pentru a obtine imediat rezultate palpabile.

De asemenea, oficialii Next Advertising sustin ca partea a doua a anului va fi mai dificila decat au fost primele 6 luni.

Saatchi: Peisajul va fi diferit

Totodata, Mona Opran, Managing Director - Saatchi & Saatchi, afirma ca peisajul va fi diferit in a doua parte a anului. "Nu stiu daca a doua parte a acestui an va fi mai dificila sau mai putin dificila in comparatie cu primele 6 luni. Sunt insa convinsa ca peisajul va fi diferit", a declarat aceasta pentru Curierul National.

"Daca in prima parte a anului clientii au fost foarte atenti la bugete, cred ca acum vor fi dispusi sa cheltuiasca sumele alocate pentru acest an si blocate in primele 6 luni din 2009. Bineinteles, se vor gandi de doua ori inainte sa aprobe sau nu o campanie si vor miza pe eficienta", a mai spus reprezentantul Saatchi & Saatchi.

De asemenea, Mona Opran mai considera ca in ultima parte a anului se vor intensifica tacticile de BTL, de shopper marketing si comunicarea directa cu consumatorii. "Barack Obama a declarat la inceputul anului "don't waste crisis" [nu irositi criza]. Mesajul nostru pentru clienti este similar, insotit de completarea: "don't be afraid" [nu va fie frica]", a incheiat aceasta.

Leo Burnett: Cel putin la fel de multe provocari

Oficialii Leo Burnett sunt de parere ca ultimele 6 luni ale anului vor fi insotite de cel putin la fel de multe provocari, cum a fost si primul semestru."Optimist vorbind, nu cred ca a doua parte a anului va fi mai dificila. Insa, cum niciuna dintre industriile din Romania nu da semne ca se afla pe un trend ascendent, cum inca sunt foarte multi marketeri care au redus dramatic sau chiar inghetat bugetele de publicitate, cum publicitatea inca depinde de celelalte sectoare economice, cred ca si urmatoarele luni vor avea cel putin la fel de multe provocari ca prima parte a acestui an", a declarat Roxana Dumitru, Managing Director al Leo Burnett.

Curierul National