Ce taxe si impozite ar putea creste in 2010

Data publicarii: 24-03-2010 | Finante-Banci

Guvernul si-a propus "reevaluarea" taxelor pe proprietate in acest an, pentru a face rost de bani. Unii analisti vad posibila chiar si cresterea TVA. In timp ce, oficial, TVA sau cota unica de impozitare raman neschimbate in acest an, guvernul se bazeaza pe cresterea altor tipuri de taxe si impozite colectate, pentru majorarea veniturilor bugetare si tinerea in frau a deficitului bugetar. De pilda, Ministerul Finantelor, condus de Sebastian Vladescu, mizeaza in 2010 pe "reevaluarea" impozitelor pe proprietate, potrivit programului de convergenta 2009-2012.

Astfel, in documentul citat, aprobat luni de guvern si care trebuie avizat de Comisia Europeana, printre principalele masuri avute in vedere in acest an se numara reevaluarea impozitelor si taxelor pe proprietate, majorarea accizelor la tutun si carburanti si introducerea taxei pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente. Dupa cum se stie, accizele la produsele mentionate s-au majorat deja semnificativ de la 1 ianuarie, ceea ce a dus la scumpiri importante.

"E inevitabila cresterea TVA"

De asemenea, Vladescu a declarat in repetate randuri ca intentioneaza sa impoziteze proprietatile imobiliare la valoarea lor reala, de piata - idee inclusa si in programul de guvernare - fara a da insa un termen. Totusi, Finantele estimeaza ca in acest an incasarile din impozitele pe proprietate vor creste pana la un nivel echivalentul a 1,4% din PIB, fata de 0,9% in 2009.
 
Analistul Ilie Serbanescu este de parere ca guvernantii vor fi reticenti la majorarea impozitelor pe proprietati. "E vorba in primul rand de interesele lor personale. Cred, mai degraba, ca e inevitabila cresterea TVA. Nu se vor descurca fara asta. In 2011 e tarziu si mai vine si campania electorala, e mai strategic anul acesta", ne-a spus Serbanescu. Potrivit acestuia, majorarea ar putea fi, in functie de necesar, de 2-3 puncte procentuale.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: