Absolventii fara experienta au sanse minime de angajare

Data publicarii: 24-03-2010 | HR/Cariere

In conditiile in care tinerii absolventi sau studenti nu au un sprijin, nu au experienta in campul muncii, sansele lor de angajare sunt minime, de aceea o mare parte dintre ei se angajeaza din timpul facultatii.

"Situatia tinerilor absolventi sau studenti care vor sa intre in campul muncii este exceptional de dificila. Daca tinerii nu au o relatie, acestia nu reusesc sa se angajeze", a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mari si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Angajarile sunt anevoioase si in cazul celor cu experienta. Banii pe care i-ar putea aloca un angajator pentru un salariu ii directioneaza catre un om cu experienta. Spre exemplu, daca in 2008 pentru un post de sef departamentul de contabilitate un angajator trebuia sa ofere un salariu de 30-35 de milioane, acum vorbim de un venit de 1.500 lei", a mai explicat Florea Parvu. El a mai dat un exemplu: "Daca in 2008 nu gaseam un inginer sa-l ducem pe santier, acum pentru postul de director tehnic in doua zile am primit 150 de CV-uri care solicita un salariu in jur de 1.800 lei".

In acelasi timp, el a intarit ca sansele tinerilor sunt minime, de aceea multi tineri vor pleca in strainatate sa lucreze, iar acolo isi vor intemeia o familie. In acest timp, populatia din Romania imbatraneste si nu are cine sa o inlocuiasca.

Practica din facultate nu se contorizeaza ca experienta

In cadrul facultatii, studentii au parte si de cateva ore de practica, dar se pare ca in piata muncii aceasta practica nu ii ajuta deloc. "Practica in facultati nu are absolut nicio importanta pentru niciun angajator. Experienta din campul muncii reprezinta criteriul principal dupa care se fac angajari", a mai precizat vicepresedintele CNIPMMR.

Pentru a patrunde in campul muncii este destul de greu, de aceea foarte multi tineri se angajeaza din perioada studentiei. Conform unui sondaj Myjob, aproape 70% dintre studentii romani incep sa lucreze inca din timpul facultatii, tocmai pentru a preintampina ulterior dificultati la angajare.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: