Curs oficial BNR

30.03.2015
  • 1 EUR Variatie: -0.01814.4061 RON
  • 1 USD Variatie: -0.02694.0607 RON
  • 1 CHF Variatie: -0.0162999999999994.2117 RON
  • 1 GBP Variatie: -0.05186.0267 RON
  • 1 gr. aurVariatie: -2.3155.1184 RON

Prima Casa, costuri de la A la ZData publicarii: 21-04-2010 | Finante-Banci (RSS)

  •  Print   | 
  • Trimite prin Y!M
  • Bookmark & Share

Cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta prin programul guvernamental trebuie sa stie ca, pe langa avansul minim, mai au de suportat multe alte taxe. Pentru taxele notariale, asigurari, comisionul catre Fondul de Garantare si depozitul colateral, solicitantul trebuie sa mai scoata din buzunar cel putin 2.000 de euro.

Multi dintre cei care vor sa-si cumpere o locuinta cu credit, inclusiv prin programul guvernamental "Prima Casa", nu iau in calcul ca, pe langa banii imprumutati de la banca, trebuie sa vina si cu un aport propriu. Iar acesta nu este reprezentat numai de avansul minim obligatoriu.

Pe langa avans, cel care isi cumpara o locuinta prin programul"Prima Casa" va mai avea de achitat o serie de taxe si comisioane. Iar asta face de multe ori ca socoteala de acasa sa nu se potriveasca cu cea din targ. De aceea este foarte important ca fiecare solicitant sa aiba de la bun inceput un grafic cu toate costurile pe care urmeaza sa le suporte, ba chiar sa-si asigure o rezerva pentru cheltuieli neprevazute. Ele pot depasi chiar 2.000-3.000 de euro.

Cel putin trei taxe la notar

Printre primele costuri pe care solicitantul unui credit "Prima Casa" trebuie sa le suporte sunt cele de autentificare la notar a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca debitorul nu mai detine alte imobile in proprietate si ca nu are alte imprumuturi ipotecare in derulare. Declaratia are un cost variabil, in functie de numarul de exemplare. Suma minima este de 20 de lei, la care se adauga Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA - 3,8 lei), pentru doua exemplare.

In cazul in care solicitantul a gasit locuinta dorita si a ajuns la un acord cu vanzatorul, va trebui sa incheie un antecontract cu acesta si sa achite avansul. Pentru un avans de 5.000 de euro, autentificarea la notar a antecontractului de vanzare-cumparare costa 150 de lei, plus TVA, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Iar aceasta este doar cea de-a doua vizita la notar.

De regula, avansul platit in momentul semnarii antecontractului este cel minim impus de banca. Mai exact, 3.000 de euro pentru un pret de 60.000 de euro (locuinte vechi), 3.500 de euro pentru 70.000 de euro (case ce urmeaza sa fie construite) si 3.750 -75.000 de euro (case construite in asociere). Daca pretul de achizitie depaseste cele trei praguri impuse de program, diferenta va fi suportata tot de cumparator. Totusi, in unele cazuri, cumparatorul se poate intelege cu vanzatorul asupra avansului.

Evaluatorul, platit sau nu de banca

Inainte de a aproba creditul, banca va trimite unul dintre evaluatorii imobiliari pentru a stabili pretul real al locuintei. Tariful evaluatorului se ridica la aproximativ 360 de lei. Daca banca nu scuteste solicitantul de acest comision, cum este cazul Millennium Bank sau Volksbank, acesta va plati si evaluatorul. Daca evaluatorul stabileste in raport un pret de 50.000 de euro, desi cel stabilit cu vanzatorul ajunge la 60.000 de euro, tot clientul va trebui sa suporte diferenta.

In continuare, pentru aprobarea creditului, solicitantul mai are de urmat cativa pasi, si, implicit, sa mai plateasca unele taxe. Trebuie sa achite comisionul catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (institutie care acorda garantia statului), care se ridica la 0,49% pe an, aplicat la valoarea initiala a creditului, pentru prima plata, si la soldul creditului la finele fiecarui an pentru platile ulterioare.

Astfel, pentru inceput, trebuie suportat un cost de 280 de euro, 326 de euro, respectiv 350 de euro, in functie de tipul de locuinta achizitionata - veche, ce urmeaza sa fie construita individual sau in asociere. Unele banci, cum este cazul Bancii Romanesti sau a UniCredit Tiriac Bank, suporta in avans comisionul catre Fond si il recupereaza ulterior de la client prin includerea lui in rata lunara.

Totodata, solicitantul nu trebuie sa uite de asigurari. Asigurarea imobilului este obligatorie, iar costurile ei sunt cuprinse intre 100 si 120 de euro, potrivit datelor Conso.ro. In cele mai multe cazuri, asigurarea de viata este optionala, doar in cazul Piraeus Bank si GarantiBank aceasta fiind obligatorie.

Mai mult, debitorul trebuie sa constituie un depozit colateral a carui valoare se ridica la de trei ori prima rata. Mai exact, pentru cele trei praguri, de 870 de euro, 1.020 de euro, respectiv 1.110 euro, calculate la valoarea medie a ratelor din piata.

Integral in Adevarul

Comentarii:
  • robbert: Iar costurile pt asigurarea imobilului pot fi de la 30-40 euro in sus....depinde valoarea evaluata a imobilului, asigurator etc. (Wed 21 Apr 2010 08:13)
  • robbert: Depozitul colateral este constituit din echivalentul a 3 rate de dobanda...fara principal. (Wed 21 Apr 2010 08:07)

(Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru continutul acestora)

Sus
Adauga Comentariu:

* Toate campurile sunt obligatorii
* Adresa de email nu va fi facuta publica

Nume:
Email*:
Comentariu:
<1000 Caractere
  Adauga emoticon
Cod Validare: Adauga codul de validare in campul din dreaptaAdauga caracterele din poza:
 

* Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile mincinoase, cu limbaj neadecvat sau obscen!
* Autorul comentariului este singurul responsabil (juridic) pentru continutul acestuia!