Evaluatorul bate de doua ori la usa

Data publicarii: 23-04-2010 | Finante-Banci

Recalcularea valorii locuintei ipotecate la un interval de la contractarea creditului poate determina cresterea costului imprumutului. Preturile caselor luate prin credit in perioada de boom imobiliar au coborat sub nivelul garantiilor. Astfel, s-a ajuns la situatia in care garantia nu mai acopera creditul.

In conditiile in care valoarea apartamentelor ipotecate s-a redus, in medie, la jumatate fata de maximele atinse in urma cu doi ani, este greu de crezut ca masura nu va avea vreo consecinta si asupra clientilor.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, recunoaste ca, in conditiile in care garantiile sunt mai mici, bancile vor fi obligate sa puna mai multi bani deoparte in provizioane, iar asta va genera o reducere a profiturilor sau chiar pierderi.

In acest context, bancile vor cauta sa recupereze aceste pierderi. Iar cea mai la indemana cale de crestere a veniturilor o reprezinta majorarea dobanzilor bancare.

GARANTII NOI

Pe de alta parte, in cazul imprumuturilor care nu mai sunt acoperite de garantii, este foarte posibil ca banca sa-i ceara clientului sa puna gaj pe alte bunuri. "Automobilul, depozitul bancar, un alt bun imobiliar in afara celui ipotecat ori un codebitor care sa isi asume plata ratelor" sunt variantele enumerate de Daniel Wettenstein, de la firma de evaluare Mediator Group.

Cei care nu au posibilitatea sa completeze garantia se pot confrunta cu o majorare a dobanzilor, pe principiul creste riscul, urca si dobanda. Un contract in derulare poate fi modificat doar prin intocmirea unui act aditional. Atentie, deci, la ce semnati! "Banca nu poate cere garantii noi, neavand o clauza in acest sens", avertizeaza Traian Stancu, seful departamentului juridic al brokerului de credite Kiwi Finance.

Pana acum, cele mai multe garantii suplimentare s-au solicitat in procesul de restructurare a creditelor pentru ca acesta a fost practicat masiv in ultimul an de catre banci.

Situatia s-ar putea schimba in perioada imediat urmatoare (trei-patru luni) in urma aplicarii procedurii de reevaluare a colateralului (garantiile detinute in cadrul contractelor de credit), mai ales ca sunt foarte multe cazurile in care deprecierea activelor aduse de clienti nu mai acopera sumele ramase de rambursat.

Pe de alta parte, modul in care se face reevaluarea unei locuinte ridica unele semne de intrebare asupra corectitudinii pretului.

Integral in Adevarul