Moody's a retrogradat principalele banci din Cipru

Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci

Moody's Investors Service a efectuat marti actiuni de rating asupra principalelor trei banci din Cipru, care reflecta, la niveluri diferite, severitatea deficitului de capital al bancilor, in contexul estimarilor Moody's privind o deteriorare mai ampla a calitatii activelor fata de cat s-a estimat anterior, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

De asemenea, se arata in raportul Moody's, temerile privind slabirea finantarii si lichiditatilor au contribuit la decizia de retrogradare a bancilor cipriote. Actiunile de rating tin cont de asteptarile agentiei privind probabilitatea ridicata ca bancile sa primeasca sprijin de la autoritatile de la Nicosia, in colaborare cu organisme externe. 

Actiunea de rating de marti reprezinta finalizarea revizuirii initiate de Moody's in 12 iunie, cand agentia aprecia ca operatiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank in Grecia fac ca pozitia capitalului lor sa fie vulnerabila in eventualitatea in care Grecia paraseste zona euro. 

Astfel, ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite in scadere, cu o treapta, de la 'B2' la 'Caa1', cu perspectiva negativa, in timp ce calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci a fost retrogradat de la 'br/E plus' la 'caa3'. 

In cazul Cyprus Popular Bank (CPB), Moody's a revizuit in scadere ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung de la 'B3' la 'Caa1' cu perspectiva negativa, iar calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci a fost retrogradat de la 'caa1' la 'caa3'. 

Pentru Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treapta, de la 'B1' la 'B3', cu perspectiva negativa, iar calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci a fost retrogradat de la 'b2/E plus' la 'caa2/E'. 

Decizia Moody's de a retrograda calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci reflecta, la niveluri diferite, severitatea deficitului de capital al bancilor, in contexul estimarilor Moody's privind o deteriorare mai ampla a calitatii activelor fata de cat s-a estimat anterior, si presiunile de finantare cu care se confrunta bancile. 

Conform datelor agentiei, la 30 iunie 2012 rata creditelor neperformante a crescut la 22,3% pentru Cyprus Popular Bank (de la 13,9% la 30 decembrie 2011), la 14,2% pentru Bank of Cyprus (de la 10,2% la 30 decembrie 2011) si la 15,8% pentru Hellenic (de la 13,2% la 30 decembrie 2011). 

Perspectivele negative atribuite celor trei banci din Cipru reflecta riscurile asupra calitatii activelor dincolo de scenariul de baza al agentiei, tinand cont de mediul operational dificil. O crestere a probabilitatii ca Grecia sa iasa din zona euro sau riscul ca sprijinul extern sa nu fie suficient pentru stabilizarea bancilor va exercita presiuni negative asupra ratingurilor. 

Cele trei banci au operatiuni extinse in Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridica la 42% din imprumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute. 

Decizia Moody's indica riscul crescut ca executivul sa furnizeze sprijin financiar bancilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia si a impactului acestor masuri asupra soliditatii financiare a guvernului cipriot. 

Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut in iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari banci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discutiile cu reprezentantii UE, BCE si FMI nu au fost pana acum incununate de succes. 

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin analistii. Principalele banci din Cipru sunt prezente si in Romania.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: