UE trebuie sa-si rezolve problemele fara FMI

Data publicarii: 12-08-2013 | International

Desi recursul la expertiza Fondului Monetar International a ajutat la salvarea monedei euro in toiul crizei, intre timp implicarea directa a BCE si crearea unor instrumente financiare specifice fac ca interventia institutiei din Washington sa fie inutila, scrie Les Echos.

Decizia Braziliei si a mai multor altor tari de a nu mai sprijini programul FMI readuce in discutie chestiunea ajutorului FMI adus statelor membre ale zonei euro.

Sa amintim, in primul rand, ca interventia FMI in zona euro nu decurge de la sine. Intr-adevar, FMI intervine, in mod normal, pentru a ajuta tari cu un puternic dezechilibru in balanta de plati, care are adeseori drept rezultat fuga capitalurilor straine, scaderea rezervelor bancii centrale si o depreciere a monedei nationale. Venind cu imprumuturi pentru a realimenta rezervele, printr-un program de sprijin conditionat de reforme, FMI linisteste investitorii si ajuta reinversarea fluxurilor de capital catre tara in criza.

Ori balanta de plati a zonei euro este echilibrata, iar euro este o moneda puternica, care nu justifica nicicum o interventie a FMI. De aceea, de altfel, Jean-Claude Trichet, ca guvernator al BCE, a spus la inceputul crizei, in 2010, ca recursul la FMI ar reprezenta un esec pentru zona euro.

    Mecanisme proprii

FMI a intervenit in cele din urma in zona euro (Grecia, Irlanda, Portugalia, Cipru) din trei mari motive. Primul a fost pur si simplu ca nu se prevazuse nimic pentru a face fata unei situatii de faliment bugetar al unui stat din zona euro. FMI era singurul instrument financiar disponibil pentru a sari in ajutorul statelor care aveau probleme cu finantarea pe termen foarte scurt.

Al doilea motiv era politic: FMI trebuia sa joace rolul de tap ispasitor, institutia care impune conditiile nepopulare pentru redresare, ceea ce statele din zona euro nu erau pregatite sa faca singure. Iar ultimul motiv a fost expertiza incontestabila a FMI pentru a incropi programe economice in doar cateva saptamani, un sprijin pretios intr-o astfel de situatie haotica.

In decursul ultimilor trei ani, zona euro s-a mobilizat totusi cat de cat.

Pe de o parte, ea a faurit instrumentele financiare de solidaritate care erau necesare. BCE s-a dotat cu OMT ("outright monetary transactions”), care ii permite sa aduca finantare unui stat pe termen foarte scurt, justificand astfel expresia guvernatorului actual al BCE, Mario Draghi, potrivit careia BCE se angajeaza sa faca "tot ce va fi necesar” pentru a prezerva moneda euro. Instantele zonei euro au creat de altfel Mecanismul European de Solidaritate (MES), care joaca de facto rolul unui Fond Monetar European, un instrument financiar de imprumuturi menite statelor cele mai fragile.

Integral in Financiarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: