BNR a fixat tinta de inflatie pentru 2009 la 3,5%, asumata si de guvern
Data publicarii: 01-08-2007 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit o tinta de inflatie pentru 2009 de 3,5%, incadrata de un interval de plus sau minus 1%, care este asumata si de guvern, dar atentioneaza ca incertitudinile legate de cresterile salariale si de politica fiscala raman ridicate, arata, marti, BNR. Tinta de inflatie pentru 2009 este cea mai ambitioasa stabilita pana in prezent de BNR, care fixase tinte de 7,5% pentru 2005, 5% pentru 2006, 4% pentru 2007 si 3,8% pentru 2008, toate incadrate de un interval "acceptat" de plus sau minus 1%.
"Tinta pentru anul 2009, asumata si de guvern, raspunde necesitatii atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu in conditiile continuarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - proces care necesita insa eforturi economice si financiare sustinute, sprijinite de un ansamblu de politici macroeconomice adecvate", se spune in comunicatul bancii centrale.
BNR atrage atentia ca, desi perspectivele pe termen mediu sunt "de continuare si consolidare a procesului dezinflationist", presiunile cauzate de cresterea veniturilor - "insuficient sustinuta de sporuri de productivitate", de majorarea cheltuielilor guvernamentale, precum si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de asa numitele "piete emergente", asa cum este considerata si cea romaneasca, reclama "pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare".
Alte incertitudini pe care le identifica banca centrala pentru perioada urmatoare si care au impact asupra inflatiei sunt calendarul ajustarii preturilor administrate si evolutia preturilor produselor agricole, in conditiile secetei din acest an.
Tinta de inflatie pentru 2009 tine seama atat de nevoia continuarii procesului dezinflationist pe termen mediu, in conformitate cu calendarul prevazut pentru adoptarea euro, "cat si de riscurile si incertitudinile privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, si in special a factorilor in afara sferei de influenta a bancii centrale", se mai arata in comunicat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?