Peste 2.000 de chiriasi ANL isi vor putea cumpara locuintele de la primarii
Data publicarii: 08-08-2007 | ImobiliareChiriasii ANL isi vor putea cumpara, incepand cu acest an, locuintele de la primarii, dupa o perioada de cinci ani, in aceasta categorie incadrandu-se 2.100 de persoane care au primit locuinte ANL in 2001 si in 2002. "Am negociat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei care a alocat fondurile pentru constructia locuintelor. Ordonanta aprobata in sedinta de Guvern stabileste ca banii obtinuti din vanzarea locuintelor ANL sa fie folositi pentru un fond special pentru constructia de noi locuinte", a declarat ministrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
Acesta a precizat ca noul act normativ permite chiriasilor ANL sa cumpere locuintele de la primarii, la pretul pietei, in baza unui evaluari. Astfel, in 2007 vor putea cumpara locuintele 2.100 de persoane care au devenit chiriasi in blocurile ANL intre 2001 si 2002. "Estimam ca aproximativ 65% dintre acestia isi vor cumpara locuintele, ceea ce inseamna aproximativ 60 milioane euro", a mai spus ministrul. Borbely a mai spus ca pretul unei locuinte va ajunge, in medie, la 40.000 euro.
Totodata, ordonanta stabileste si modul in care chiriasii pot cumpara locuintele. Vanzarea locuintei de catre primarii se va face la solicitarea chiriasului, iar viitorul proprietar va plati integral valoarea imobilului, existand si posibilitatea contractarii unui credit ipotecar. De asemenea, chiriasul nu are voie sa vanda locuinta decat dupa alti cinci ani. "Nu pot vinde in cinci ani deoarece, fiind o conditie din partea Bancii Consiliului care a considerat ca trebuie sa se mearga pe partea sociala", a explicat Borbely.
Titularii contractelor de inchiriere trebuie sa indeplineasca o serie de conditii nu pot detine o alta locuinta sau o casa de vacanta, putand o singura data sa cumpere un apartament construit prin ANL si destinat inchirierii. Pretul locuintei se va stabili de agentii economici sau autoritatile publice locale in a caror evidenta se afla imobilele, iar pentru unitatile prin care se efectueaza vanzarea apartamentelor vor primi un comision de 1% din valoarea acestora. Comisionul va fi inclus in pretul locuintelor. Daca locuintele sunt dotate cu centrale termice, pretul acestora se va regasi in cel de vanzare a locuintelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?