Peste 2.000 de chiriasi ANL isi vor putea cumpara locuintele de la primarii
Data publicarii: 08-08-2007 | ImobiliareChiriasii ANL isi vor putea cumpara, incepand cu acest an, locuintele de la primarii, dupa o perioada de cinci ani, in aceasta categorie incadrandu-se 2.100 de persoane care au primit locuinte ANL in 2001 si in 2002. "Am negociat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei care a alocat fondurile pentru constructia locuintelor. Ordonanta aprobata in sedinta de Guvern stabileste ca banii obtinuti din vanzarea locuintelor ANL sa fie folositi pentru un fond special pentru constructia de noi locuinte", a declarat ministrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
Acesta a precizat ca noul act normativ permite chiriasilor ANL sa cumpere locuintele de la primarii, la pretul pietei, in baza unui evaluari. Astfel, in 2007 vor putea cumpara locuintele 2.100 de persoane care au devenit chiriasi in blocurile ANL intre 2001 si 2002. "Estimam ca aproximativ 65% dintre acestia isi vor cumpara locuintele, ceea ce inseamna aproximativ 60 milioane euro", a mai spus ministrul. Borbely a mai spus ca pretul unei locuinte va ajunge, in medie, la 40.000 euro.
Totodata, ordonanta stabileste si modul in care chiriasii pot cumpara locuintele. Vanzarea locuintei de catre primarii se va face la solicitarea chiriasului, iar viitorul proprietar va plati integral valoarea imobilului, existand si posibilitatea contractarii unui credit ipotecar. De asemenea, chiriasul nu are voie sa vanda locuinta decat dupa alti cinci ani. "Nu pot vinde in cinci ani deoarece, fiind o conditie din partea Bancii Consiliului care a considerat ca trebuie sa se mearga pe partea sociala", a explicat Borbely.
Titularii contractelor de inchiriere trebuie sa indeplineasca o serie de conditii nu pot detine o alta locuinta sau o casa de vacanta, putand o singura data sa cumpere un apartament construit prin ANL si destinat inchirierii. Pretul locuintei se va stabili de agentii economici sau autoritatile publice locale in a caror evidenta se afla imobilele, iar pentru unitatile prin care se efectueaza vanzarea apartamentelor vor primi un comision de 1% din valoarea acestora. Comisionul va fi inclus in pretul locuintelor. Daca locuintele sunt dotate cu centrale termice, pretul acestora se va regasi in cel de vanzare a locuintelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile