Cubul lui Rubik, rezolvat din 26 de mutari

Data publicarii: 17-08-2007 | Lifestyle

Dupa 63 de ore de calcule, un supercomputer a reusit sa gaseasca cea mai rapida solutie pentru dezlegarea cubului lui Rubik, informeaza BBC News. Astfel, puzzle-ul poate fi dezlegat, din numai 26 de mutari. Proiectul a fost initiat de doi specialisti in computere, Daniel Kunkle si Gene Cooperman, de la Northeastern University, din Boston.

Inainte, scepticii erau de parere ca gasirea unei solutii rapide la acest joc va dura prea mult chiar si pentru un supercomputer, deoarece sunt posibile peste 43 de miliarde de mutari. Rezultatul cercetarii celor doi arata insa ca orice varianta de cub, cu mai putin sau cu mai mult de noua casute cat are Cubul lui Rubik pe o fata, poate fi rezolvata din maximum 29 de mutari. Oricum, ca urmare a solutiei gasite de computer, majoritatea cuburilor se pot rezolva din mai putin de 26 de mutari.

Meritul principal al studiului este ca ii aduce pe matematicieni mai aproape de ceea ce este numit de fanii Cubului "Numarul lui Dumnezeu", adica numarul minim de mutari necesare pentru a rezolva orice varianta a Cubului lui Rubik. Ipotezele teoretice arata ca acest numar este mai mic de 20.

Evenimentul Zilei