Raiffeisen estimeaza ca defictul de cont curent ar putea urca la 14% din PIB in 2007
Data publicarii: 20-08-2007 | Finante-BanciAnalistii Raiffeisen Bank estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste pana la 14% din produsul intern brut (PIB) pana la sfarsitul anului 2007 si se asteapta ca investitiile straine directe sa acopere 40% din acesta, conform unui raport emis luni. In plus, banca se asteapta ca acoperirea acestui deficit prin investitii straine directe sa se mentina la aproximativ 40% in 2007.
Deficitul de cont curent s-a adancit in primele cinci luni ale acestui an cu 104,01% fata de acelasi interval din 2006, pana la 5,941 miliarde euro, pe fondul deteriorarii puternice a balantei comerciale, a anuntat, luna trecuta, Banca Nationala a Romaniei (BNR). Ponderea deficitului de cont curent in PIB la sfarsitul anului 2007 a fost estimata la 5,13%, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza.
In ceea ce priveste inflatia, Raiffeisen vede mai multe riscuri decat banca centrala a Romaniei.
Divizia de cercetare a bancii austriece estimeaza ca rata anuala a inflatiei ar putea sa depaseasca 4,5% in urmatoarele luni. Rata anuala a inflatiei ar putea cadea temporar la 4% in decembrie doar daca guvernul nu va majora in mod substantial costurile de administrare pana la sfarsitul anului.
Drept rezultat, orice majorare ale costurilor de administrare peste estimarile curente ale bancii (de 5,4% la sfarsitul lunii decembrie) ar putea avea drept rezultat urcarea ratei anuale a inflatiei peste 4% la sfarsitul anului.
Masurile luate de Banca Nationala a Romaniei au drept scop reducea volatilitatii de pe piata monetara, pentru a permite o mai buna administrare de catre banci a lichiditatilor si pentru a limita operatiunile speculative de pe piata, spun analistii Raiffeisen.
Raiffeisen estimeaza ca BNR va mentine dobanda de referinta la nivelul de 7% pana la sfarsitul acestui an.
Creditele non-guvernamentale continua sa creasca intr-un ritm foarte rapid, observa Raiffeisen. Cresterea creditelor in valute s-a accelerat in ultimele luni, ritmul de crestere depasindu-l pe cel al creditelor in lei, afirma Raiffeisen.
Datele statistice sunt insa distorsionate pentru ca multe banci si-au vandut portofoliile de credite in strainatate, mentioneaza analistii de la Raiffeisen.
"Se pare ca banca centrala crede ca nivelurile ridicate ale plafonului minim al rezervelor poate stopa expansiunea creditarii", spun analistii Raiffeisen.
Avand in vedere aceste circumstante, spun analistii Raiffeisen, "noi nu ne asteaptam la o reducere a nivelului minim al rezervelor in perioada urmatoare".
Raiffeisen observa o depreciere a leului fata de euro in ultimele saptamani, avand in vedere ingrijorarile legate de criza ce afecteaza piata americana a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, ce s-a extins, afectand pe langa pietele in curs de dezvoltare si pietele dezvoltate.
"Atmosfera din piata regionala va continua sa fie principalul punct de influenta a ratei de schimb euro/leu", afirma analistii Raiffeisen.
Atat timp cat nesiguranta pe pietele monetare straine ramane la niveluri ridicate, Raiffeisen nu se asteapta ca leul sa se aprecieze rapid in perioada urmatoare. Banca vede chiar mai importante riscurile legate de o posibila continuare a deprecierii leului, care nu ar trebui sa fie ignorate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI