Poti scapa de TVA la achizitionarea casei

Data publicarii: 01-11-2007 | Imobiliare

Codul Fiscal ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008 aduce unele schimbari in ceea ce priveste plata TVA. Taxarea inversa sau simplifcata pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de locuinte introdusa la 1 ianuarie anul acesta va fi eliminata, noteaza Gandul.

Si asta din cauza ca s-a inregistrat o decalare in timp nefavorabila la incasarea taxei la bugetul de stat. "Apartamentele noi achizitionate in rate au in contract stipulat faptul ca orice modificare de TVA va duce la recalcularea ratelor. Dezvoltatorii isi iau astfel masuri de precautii in cazul in care aceasta taxa creste sau scade," afirma, Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

O regula generala in tranzactiile imobiliare de a scapa de TVA este ca vanzatorul sa nu fie inregistrat ca platitor al acestei taxe. "Codul Fiscal pe 2007 prevede ca orice livrare catre o persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia sau a terenului va fi exceptata de la TVA", spune Irina Petrescu, sales manager Esop.

Chiar daca aceste operatiuni sunt scutite fara drept de deducere a TVA, exista optiunea de taxare pe baza notificarilor depuse de proprietar. Livrarea constructiilor noi efectuate de o persoana platitoare de impozit care si-a exercitat dreptul de deducere total sau partial a taxei pentru achizitie nu sunt scutite de plata TVA.

Potrivit reglementarilor Codului Fiscal, o constructie noua este aceea care va fi livrata pana la data de 31 decembrie a anului urmator celui primei ocupari sau utilizari a acesteia. Gabriel Sorin Zamfir, presedinte al Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), spune ca singura varianta de a scapa de plata TVA este cumpararea unui apartament dintr-un proiect rezidential mai mic.

"Am vazut ca unele proiecte rezidentiale de mica anvergura nu au TVA, depinde insa de dezvoltator. In cazul celor cu sute de apartamente, aceasta taxa nu poate fi evitata in nici un fel," spune Gabriel Zamfir.

Case cumparate pe firma, avantajoase pentru companii

A cumpara casa pe firma pare mult mai avantajos, pentru ca achizitia este scutita de TVA, in timp ce cumpararea unei locuinte noi de catre o persoana fizica face necesara plata acestei taxe. Cand cineva se hotaraste sa scape de TVA si sa cumpere o casa pe firma, trebuie sa aiba in vedere anumite costuri suplimetare, ulterioare achizitiei.

"Daca apartamentul va fi achizitionat de persoana juridica pentru a fi folosit ca locuinta de catre unul dintre asociati, TVA nu va fi deductibila decat daca persoana juridica va factura asociatului chirie la pretul pietei," afirma Irina Petrescu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: