Cooperarea cu Wiener Borse atrage catre BVB tranzactii de peste 250 milioane euro

Data publicarii: 07-11-2007 | Finante-Banci

In decursul ultimilor doi ani, peste 250 milioane euro au fost plasati de catre investitori internationali in companii romanesti listate la BVB prin prisma cooperarii dintre Wiener B÷rse si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe partea de indici bursieri, care cuprind integral sau partial companii romanesti, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In mod concret, aceste investitii au fost plasate in actiunile companiilor din cosul indicelui ROTX pe care mai multe banci internationale il folosesc drept suport activ pentru instrumente financiare structurate.

"Cooperarea cu BVB este cea mai avansata dintre toate cooperarile pe care Wiener B÷rse le-a initiat cu bursele din Europa Centrala si de Est; avem o relatie institutionala excelenta", declara Michael Buhl, CEO Wiener B÷rse AG. "Suntem convinsi ca putem sa aprofundam in continuare cooperarea cu BVB pentru ca impreuna sa fim pregatiti pentru a face fata oricaror schimbari datorate atat concurentei regionale, cat si globalizarii la nivelul pietelor bursiere", a adaugat Michael Buhl.

Pe langa actiunile din cosul ROTX, investitorii internationali tranzactioneaza si actiunile companiilor romanesti incluse de catre Wiener B÷rse in cosurile unor indici regionali precum SETX (South East Europe Traded Index), CECExt (CECE Extended Index) si NTX (New Europe Blue Chip Index). De exemplu, ponderea companiilor romanesti in cosul indicelui SETX reprezinta in prezent 35%. Multe banci internationale importante precum ABN Amro, Danske Bank, Erste Bank, Nordea, RCB, Societe Generale, Unicredit (HVB) si Volksbank folosesc indicele ROTX, precum si ceilalti indici regionali ai Wiener B÷rse, ca suport activ pentru instrumente financiare structurate - certificate, obligatiuni, warrante, derivate pentru piata interbancara, precum si pentru fonduri sau ETF-uri - Exchange Traded Funds.

Proiecte comune Wiener B÷rse si Bursa de Valori Bucuresti

Dupa semnarea memorandumului de cooperare la finele anului 2004, BVB si Wiener B÷rse au implementat cu succes o serie de proiecte de o relevanta deosebita pentru piata de capital din Romania si pentru companiile listate la BVB:

Pe 15 martie 2005, Wiener B÷rse si BVB au lansat impreuna indicele ROTX - Romanian Traded Index. Indicele ROTX cuprinde cele mai reprezentative companii romanesti tranzactionate la BVB. Toate certificatele ce au la baza indicele ROTX sunt listate atat la Wiener B÷rse, precum si la alte burse de valori vest europene atragand permanent atentia investitorilor internationali catre companiile listate la BVB.

Din luna martie 2006, BVB a incredintat Wiener B÷rse parteneriatul exclusiv privind marketarea pe plan national si international a indicilor BVB (BET, BET-FI si BET Compozit) in vederea licentierii acestora catre banci care emit instrumente financiare cu suport activ pe indici.

In vara anului 2006, Wiener B÷rse a oferit BVB-ului si CNVM-ului consultanta de specialitate legata de pietele produselor derivate.

Incepand cu iulie 2007, Wiener B÷rse a fost acreditata de catre BVB sa distribuie si sa marketeze la nivel global datele de tranzactionare ale BVB.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: