FMI enumera Romania printre tarile europene cu cel mai rapid avans al veniturilor

Data publicarii: 13-11-2007 | Finante-Banci

Romania, Bulgaria si Tarile Baltice au inregistrat cea mai rapida crestere a veniturilor din Europa in perioada 2000-2006, pornind insa de la un nivel foarte scazut, iar sporurile salariale au fost insotite de dezechilibrarea puternica a balantelor de plati, arata, luni, un raport al FMI.

Cresterea veniturilor a fost generata de intrari mari de capital din partea investitorilor straini, odata cu deschiderea economiilor si dezvoltarea sistenmelor financiare ale acestor state, comenteaza Fondul Monetar International (FMI) in raportul "Regional Economic Outlook". Intrarile masive de capital au contribuit in mod decisiv la convergenta economiilor emergente din Europa.

"In ultimii douazeci de ani, a devenit evident ca economiile emergente din Europa au un potential masiv de crestere", se spune in raport.

FMI explica in raport ca drumul cel mai scurt catre prosperitate presupune un anumit nivel de injectii de capital. Astfel, in tarile in care nu au loc injectii de capital - adeseori din teama autoritatilor privind capacitatea de rambursare -á consumul si investitiile cresc mai lent. Or, intrarile de capital accelereaza procesul, astfel incat consumul avanseaza rapid, peste rata de crestere a productiei interne, de unde provine si deteriorarea contului curent, explica FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: