Presedintele Alpha Bank: IMM-urile vor alimenta cresterea creditelor pe segmentul corporativ
Data publicarii: 29-11-2007 | Finante-BanciCel mai mare potential de crestere a creditelor pe segmentul corporativ il prezinta IMM-urile, finantate momentan doar in proportie de 12% din credite bancare, dar care vor renunta treptat la datoriile comerciale costisitoare si la finantarea din capital propriu, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
"Intreprinderile mici si mijlocii se finanteaza in proportie de 40% din capital propriu si in proportie de peste 40% prin datorii comerciale, in conditiile in care creditele bancare contractate de aceste firme reprezinta doar 12%. In perioada urmatoare vom asista la o trecere a IMM-urilor catre finantarea de la banci", a mai spus presedintele Alpha Bank.
Creditele luate de IMM-uri reprezinta 48% din segmentul de credite pentru companii, angajeaza o treime din investitiile brute si au 44% din angajatii societatilor comerciale.
Presedintele Alpha Bank a atras atentia asupra gradului redus de economisire in Romania, care reprezinta doar 6,2% din capacitatea de economisire din zona euro.
Oprescu a declarat ca Romania este suficient de bine bancarizata in prezent, media fiind de 950 de gospodarii pe unitate bancara, in septembrie 2007, pentru mediul urban.
De asemenea, Oprescu a mai precizat ca densitatea bancara a Romaniei in acest an a ajuns la un grad de aproximativ 30%, similar cu cel al Ungariei in 2003, inainte de intrarea in Uniunea Europeana.
La nivelul anului 2003, bancarizarea in zona euro ajunsese la o pondere de 50%.
Oprescu a estimat ca exista inca o capacitate de crestere semnificativa pe segmentul de retail, explicand ca 690.000 de gospodarii din cele 7,1 milioane din Romania au potentialul de a contracta o rata lunara de creditare de peste 740 de lei.
Presedintele Alpha Bank a estimat ca bancile pot atrage in imprumuturi dinspre gospodarii inca 1,7 miliarde lei de an, ceea ce ar putea insemna in urmatorii ani o triplare a volumului de credite.
Oprescu a estimat dobanda medie pentru creditele in euro in Romania la 5,4% la sfarsitul lunii septembrie a anului curent si pe cea in zona euro la 1,54% la jumatatea acestui an.
Oficialul Alpha Bank a explicat insa ca marjele banilor ce revin bancilor din aceste rate sunt de fapt mult mai scazute din cauza costurilor implicate de rezervele minime obligatorii.
"Daca ajustam aceasta rata in functie de rezervele minime obligatorii ajungem la 1,5-2% pentru banci, rate similare celor din zona euro, nu la 5,4%", a mai precizat Oprescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial