Exportatorii finanteaza lunar statul cu o jumatate de miliard de euro din TVA
Data publicarii: 02-02-2008 | EconomieExportatorii platesc in fiecare luna statului taxa pe valoare adaugata (TVA) de aproape 500 milioane euro la marfa livrata in strainatate si asteapta, in medie, cinci luni pentru a-si recupera acesti bani, a declarat vineri, presedintele ANEIR, Mihai Ionescu.
"In fiecare luna pleaca in medie circa 2,5 miliarde euro marfa romaneasca la TVA - valoarea marfii. La ea, daca calculam 19%, inseamna in jur de 500 milioane euro pe care exportatorul roman il baga in contul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) in fiecare luna. Banii stau in medie cinci luni de zile la MEF", a spus seful Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Mihai Ionescu a explicat ca sistemul actual de plata a TVA, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, a fost adoptat la sugestiile unui consultant belgian, care "a incercat si a reusit sa convinga oficialitatile statului roman ca ar fi bine sa aplicam metoda belgiana - marfa care se achizitioneaza in vederea exportului sa fie cu TVA, urmand ca exportatorul sa faca cerere si sa primeasca ulterir banii de la MEF".
Presedintele ANEIR a spus ca in cele mai multe state membre ale UE, dar si in Romania pana la 1 ianuarie 2007, firmele care exportau marfa erau scutite de TVA pentru marfa cumparatain scopul exportului.
"Dacia Renault cumpara din Romania piese subansamble, stiind ca e pentru export, neplatind TVA. O casa de comert, nici nu ii trecea prin curte marfa, o cumpara de la firma producatoare, marfa pleca la export si nu platea TVA, se platea doar la comision", a explicat Ionescu.
Acest sistem, aplicat in cele mai multe tari din UE, are menirea de a nu bloca banii exportatorilor in conturile Ministerului de Finante. "Este regula ca tot ce pleaca la export sa plece fara TVA. Achizitionezi marfa sau componentele, fara sa platesti TVA stiind ca oricum in final marfa e scutita de ea, pentru ca nu pleaca nicio marfa cu TVA la export. TVA-ul ramane in tara", a aratat Seful ANEIR.
"Cu chiu cu vai am reusit sa convingem actuala conducere a MEF sa introduca un mecanism simplificat si special pentru restituirea TVA-ului la exportatori", a adaugat el.
Legea prevede ca in 45 de zile din ziua in care depun decontul statul trebuie sa ramburseze TVA-ul exportatorilor, insa firmele pot depune cererea pentru bani pentru marfa din 1 ianuarie doar pe 25 februarie, ceea ce presupune o intarziere de 100 de zile (55 + 45 zile intarziere), a mentionat Mihai Ionescu, care a adaugat ca, in realitate, banii nu vin dupa 100 de zile, ci se mai intarzie in medie inca 50 de zile (150 de zile in total).
"Pe cinci luni de zile eu finantez cu 2,5 miliarde euro - care e un stoc intangibil care ramane in conturile MEF, ca o finantare gratuita din partea noastra. Daca statul vrea sa faca pomeni electorale, sa o faca pe costuri proprii, nu pe costurile noastre", a mai spus Ionescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza