Activele Fondului Proprietatea valoreaza cu aproape 1 miliard lei mai putin decat capitalul social
Data publicarii: 14-02-2008 | Finante-BanciPotrivit raportului de evaluare a activelor Fondului Proprietatea (FP), valoarea activelor care formeaza capitalul social este de 13,27 miliarde lei (3,65 miliarde euro), mai mica cu 966,7 milioane lei decat valoarea capitalului social al FP, stabilita prin lege, a anuntat miercuri Fondul.
Conform actului constitutiv, capitalul social al Fondului Proprietatea este de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative cu valoare nominala de 1 leu.
Societatea Finevex SRL a facut evaluarea activelor Fondului Proprietatea, iar potrivit raportului de evaluare din octombrie 2007, valoarea activelor care formeaza capitalul social este de 13,27 miliarde lei, mai mica cu 966,69 milioane lei decat valoarea capitalului social al Fondului.
Potrivit legii, daca prin raportul de evaluare se constata ca valoarea activelor aportate nu coincide cu valoarea capitalului social initial stabilita prin hotararea Guvernului privind infiintarea Fondului Proprietatea, actiunile corespunzatoare "valorii lipsa se considera neplatite si apartin in intregime statului roman".
Statul roman a transferat insa catre Fondul Proprietatea, cu titlul de varsamant la capitalul social, sume suplimentare. Ele totalizeaza 351,75 milioane lei.
Conform Legii 247/2005, "orice varsamant efectuat de statul roman la Fondul Proprietatea, in numerar sau natura, se considera facut cu prioritate pentru stingerea obligatiei de plata a actiunilor subscrise si neplatite, iar dupa indestularea acestora, pentru majorarea capitalului social al Fondului".
Fondul nu a emis statului roman noi actiuni in schimbul sumelor suplimentare. Statul roman, prin sumele suplimentare, a acoperit 351.750.779 din totalul de 966.690.992 de actiuni neplatite pe care le are la Fondul Proprietatea.
Astfel, statul roman are un numar de 614.940.213 actiuni neplatite la Fondul Proprietatea, ele reprezentand 4,63% din valoarea capitalului social al Fondului.
Pana la data platii integrale, actiunile neplatite sunt indisponibilizate in contul statului roman la Depozitarul Central si nu pot fi vandute sau transmise persoanelor despagubite si detinatorilor de titluri de despagubire sau de conversie.
La 8 februarie 2008, Fondul Proprietatea a indisponibilizat aceste actiuni neplatite, la Depozitarul Central.
Statul mai detine a 82,67% din actiunile subscrise si platite ale Fondului Proprietatea.
La inceputul lunii februarie 2008, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 2.820, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social. La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului era de 3.028.
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.
In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar si-ar putea mari participatia la unele din aceste firme.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI