Activele Fondului Proprietatea valoreaza cu aproape 1 miliard lei mai putin decat capitalul social

Data publicarii: 14-02-2008 | Finante-Banci

Potrivit raportului de evaluare a activelor Fondului Proprietatea (FP), valoarea activelor care formeaza capitalul social este de 13,27 miliarde lei (3,65 miliarde euro), mai mica cu 966,7 milioane lei decat valoarea capitalului social al FP, stabilita prin lege, a anuntat miercuri Fondul.

Conform actului constitutiv, capitalul social al Fondului Proprietatea este de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative cu valoare nominala de 1 leu.

Societatea Finevex SRL a facut evaluarea activelor Fondului Proprietatea, iar potrivit raportului de evaluare din octombrie 2007, valoarea activelor care formeaza capitalul social este de 13,27 miliarde lei, mai mica cu 966,69 milioane lei decat valoarea capitalului social al Fondului.

Potrivit legii, daca prin raportul de evaluare se constata ca valoarea activelor aportate nu coincide cu valoarea capitalului social initial stabilita prin hotararea Guvernului privind infiintarea Fondului Proprietatea, actiunile corespunzatoare "valorii lipsa se considera neplatite si apartin in intregime statului roman".

Statul roman a transferat insa catre Fondul Proprietatea, cu titlul de varsamant la capitalul social, sume suplimentare. Ele totalizeaza 351,75 milioane lei.

Conform Legii 247/2005, "orice varsamant efectuat de statul roman la Fondul Proprietatea, in numerar sau natura, se considera facut cu prioritate pentru stingerea obligatiei de plata a actiunilor subscrise si neplatite, iar dupa indestularea acestora, pentru majorarea capitalului social al Fondului".

Fondul nu a emis statului roman noi actiuni in schimbul sumelor suplimentare. Statul roman, prin sumele suplimentare, a acoperit 351.750.779 din totalul de 966.690.992 de actiuni neplatite pe care le are la Fondul Proprietatea.

Astfel, statul roman are un numar de 614.940.213 actiuni neplatite la Fondul Proprietatea, ele reprezentand 4,63% din valoarea capitalului social al Fondului.

Pana la data platii integrale, actiunile neplatite sunt indisponibilizate in contul statului roman la Depozitarul Central si nu pot fi vandute sau transmise persoanelor despagubite si detinatorilor de titluri de despagubire sau de conversie.

La 8 februarie 2008, Fondul Proprietatea a indisponibilizat aceste actiuni neplatite, la Depozitarul Central.

Statul mai detine a 82,67% din actiunile subscrise si platite ale Fondului Proprietatea.

La inceputul lunii februarie 2008, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 2.820, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social. La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului era de 3.028.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar si-ar putea mari participatia la unele din aceste firme.

NewsIn