Conventiile civile ar putea fi exceptate de la plata contributiilor la asigurari sociale

Data publicarii: 14-03-2008 | Finante-Banci

Excluderea contractelor de colaborare si a conventiilor civile de la plata contributiilor la asigurari sociale, amendament propus de fostul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, si criticat de sindicate, urmeaza sa intre, pentru a doua oara, in plenul Camerei, cel mai probabil saptamana viitoare.

Comisia de Munca din Camera Deputatilor a avizat favorabil, pentru a doua oara, o completare la ordonanta de urgenta 91/2007, prin care contractele de colaborare si conventiile civile sunt exceptate de la plata contributiilor la bugetul de asigurari sociale, modificandu-se, astfel, articolul 26 din legea pensiilor.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, care a propus aceasta completare, dupa legislatia actuala, se face o diferenta intre contractele de drepturi de autor, pentru care nu se platesc contributii, si contractele de colaborare si conventiile civile, care functioneaza pe acelasi principiu cu drepturile de autor, dar pentru care se platesc contributii.

Gheorghe Barbu a explicat ca, potrivit legii pensiilor, persoanele asigurate sunt cele care realizeaza venituri in baza unui contract de munca. Or, contractele de colaborare si conventiile civile nu definesc un raport de munca si trebuie tratate la fel cu contractele de drepturi de autor. Dealtfel, conventiile civile se incheie in baza Codului Civil si nu al Codului Muncii, a explicat fostul ministru.

Barbu a precizat ca, din cauza deselor modificari din legislatie, cateva luni de zile contibutiile pe contractele de colaborare si conventii civile au fost platite doar de angajati, nu si de angajatori, situatie "anormala", care va duce la dificultati in calculul punctajului de pensie al asiguratilor. Barbu a recunoscut ca, prin eliminarea acestor tipuri de contracte de la plata contributiilor, bugetul de asigurari sociale va pierde "o suma importanta", dar, in opinia fostului ministru, legislatia trebuie corectata.

In prezent, atat angajatorul, cat si angajatul platesc contributii pentru sumele obtinute pe baza contractelor de colaborare si a conventiilor civile, dar numai pentru pensii si sanatate.

Pe de alta parte, Blocul Nationla Sindical (BNS) considera propunerea deputatului Gheorghe Barbu ca fiind "aberanta" si solicita parlamentarilor sa nu voteze amendamentul "decat dupa o analiza temeinica si responsabila a efectelor pe care acestea le-ar putea avea asupra sistemului public de pensii".

"Modificarea propusa de presedintele Comisiei de Munca vizeaza articolul 26, alineatul 1 (din legea 19/2000, n.r.) si introduce practic o noua categorie de <scutiti> de la plata contributiilor sociale - cei care realizeaza venituri din contracte de colaborare si conventii civile - un exces de generozitate ce pune in pericol sistemul public de pensii si creste povara fiscala pe forta de munca", explica organizatia sindicala, printr-un comunicat.

BNS sustine ca initiativa lui Gheorghe Barbu este "ciudata", in conditiile in care actualul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, incerca sa-i oblige pe salariati, nu cu mult timp in urma, sa plateasca contributii sociale inclusiv pe cadourile primite de ziua copilului "ca sa mai carpeasca bugetul asigurarilor sociale".

"Suntem convinsi ca cei care folosesc masiv contracte de colaborare si conventii civile ar fi foarte fericiti sa nu mai plateasca niciun fel de contributii la buget, insa aceasta favoare acordata lor s-ar rasfrange asupra celorlalte categorii oricum impozitate si taxate la sange. La aceste efecte negative se adauga si problema sustinerii sociale, in viitor, a persoanelor care au lucrat cu contracte de colaborare sau conventii civile si care nu au contribuit la sistemul de pensii in timpul vietii active. Pe masura ce aceste persoane se vor retrage din viata activa, in cazul in care nu vor avea resurse pentru a se intretine, bugetul de stat va trebui sa isi asume responsabilitatea asigurarii unui venit minim garantat pentru ei", explica BNS.

Potrivit lui Gheorghe Barbu, propunerea legislativa a primit, pentru a doua oara, aviz favorabil in Comisia de Munca din Camera Deputatilor, dupa ce a fost retrimisa de plen, pentru revizuire, la Comisie. Modificarea a trecut, deja, de Senat si ar putea fi votata in plenul Camerei cel mai porbabil saptamana viitoare, a mai precizat Barbu.

Camera Deputatilor este camera decizionala, astfel incat propunerea legislativa va merge la promulgare.

NewsIn