Numarul de IMM-uri infiintate in 2007 a fost mai mare decat cel al falimentelor

Data publicarii: 26-03-2008 | Economie

Numarul de IMM-uri infiintate in anul 2007 l-a depasit pe cel al firmelor care au dat faliment in aceeasi perioada, fapt ce a determinat o crestere a numarului firmelor mici si mijlocii cu peste 5%, fata de 2006, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

"Intrarea Romaniei in spatiul comunitar a avut ca efect cresterea numarului de IMM-uri care au dat faliment, insa volumul firmelor care au intrat pe piata in acelasi an a fost mai mare. Astfel ca, in 2007, numarul total al firmelor mici si mijlocii a integistrat o crestere de cinci procente fata de 2006. Toate acestea, in ciuda vehicularilor, de acum doi ani, conform carora integrarea Romaniei in Uniunea Europeana ar falimenta jumatate din IMM-uri", a precizat reprezentantul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Potrivit acestuia, integrarea Romaniei in UE a favorizat mediul de afaceri autohton, amplificarea investitiilor si a pietei interne determinand "nasterea de noi firme". In momentul de fata, cele mai prolifice domenii sunt industria IT, constructiile, serviciile, precum si industria mijloacelor de transport, a spus Nicolescu. La polul opus, printre sectoarele care au inregistrat un regres semnificativ se numara industria textila.

In ce priveste problemele cu care se confrunta IMM-urile, "principalii factori perturbatori indicati de firme sunt fiscalitatea, coruptia si lipsa resursei umane", a mentionat Ovidiu Nicolescu. De asemenea, "neoperationalitatea fondurilor structurale a fost un factor care a impiedicat dezvolatarea mediului de afaceri in parametrii optimi. Daca se intervenea promt pe aceste fonduri, acum PIB-ul Romaniei ar fi fost cu 1 - 1,5 la suta mai mare", a adaugat presedintele CNIPMMR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: