Isarescu: Bancile cu probleme de lichiditate trebuie sa se capitalizeze si sa franeze creditarea
Data publicarii: 18-04-2008 | Finante-BanciBancile cu o pozitie mai dificila de lichiditate trebuie sa faca eforturi sa ajunga la un nivel de lichiditate de 10-15% din bilant, prin capitalizare si prin temperarea creditarii, pentru a-si echilibra bilanturile, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Sunt unele banci care se afla intr-un cerc vicios, deoarece nu au titluri de stat si, in aceste conditii, noi le invitam sa faca un efort si sa apeleze la operatiunile repo. Acest lucru presupune si eforturi de capitalizare, cat si eforturi de temperare a creditarii", a declarat Isarescu.
El a precizat ca piata romaneasca nu are, in acest moment, o problema majora de lichiditate, cu atat mai mult cu car rezervele minime obligatorii constituie un rezervor masiv de lichiditate.
"Faptul ca avem o rezerva minima obligatorie de 20% (din pasivele) in lei si 40% la valuta, inseamna ca exista un rezervor de lichiditate masiv", a spus guvernatorul.
"Noi tinem lichiditatea la un nivel strans in piata si pentru ca ne ajuta sa ne consolidam drumul catre pozitia de creditor net al sistemului bancar", a adaugat el.
Guvernatorul BNR a reamintit ca trecerea de la pozitia de debitor net, in care banca centrala se afla in prezent, la cea de creditor net fata de sistemul bancar ar insemna revenirea la normalitate, dupa multi ani, si ar fi un canal de transmisie mult mai rapida a masurilor de politica monetara.
"Eram ingrijorati in legatura cu eficienta masurilor luate, insa cresterea dobanzilor la depozite mai rapid decat a celor la credite confirma eficienta deciziilor de politica monetara", a spus guvernatorul.
Isarescu a mai spus ca piata titlurilor de stat este intarziata, dar spera sa devina o realitate.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase pe 9 aprilie ca titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in luna iunie, procesul de listare fiind accelerat pentru ca fondurile de pensii private obligatorii sa poata plasa banii pe care ii vor primi de la buget incepand cu luna mai.
Bancherii spun ca se vor imprumuta de la banca centrala
Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat ca "probabil Bancpost se va imprumuta de la banca centrala" si ca poate deja sa o faca prin operatiunile lombard.
Creditul lombard (sau facilitatea de credit) este oferit bancilor de bancile centrale in schimbul unor garantii solide precum titlurile de stat si depozitele constituite la bancile centrale. BNR cere, in prezent, o dobanda de 12% pe an bancilor care apeleaza la facilitatea de credit.
In februarie, BNR acordase bancilor un volum de 198 milioane lei prin facilitatea de credit, dupa jumatate de an (din luna august 2007) in care bancile comerciale nu apelasera deloc la aceasta, potrivit statisticilor publicate de BNR.
Presedintele Bancpost a precizat ca trecerea bancii centrale in pozitia de creditor net este "un lucru normal".
Bogza a mai spus ca nu crede ca dobanzile pe piata interbancara vor mai ajunge la nivelurile de anul trecut, de peste 50% pe an, insa felul in care va fi administrata situatia depinde de modul in care vor actiona banca centrala si MEF.
In 2007, dobanzile pentru o zi (overnight) din piata monetara au crescut foarte mult in anumite perioade, varful fiind atins la finalul lunii aprilie, cand lipsa de lichiditati a unor banci le-a fortat sa accepte sa se imprumute la dobanzi de peste 50%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI