Veniturile bugetare colectate de ANAF au crescut, in primele patru luni, cu 45%, la 11% din PIB

Data publicarii: 06-05-2008 | Economie

Veniturile bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in primele patru luni din 2008, au crescut cu 45,47% fata de aceeasi perioada a anului 2007, cea mai buna dinamica fiind inregistrata de incasarile din TVA, care au crescut cu peste 80%, la 3,05% din PIB.

Potrivit ANAF, cresterea masiva a veniturilor la bugetul de stat, din taxa pe valoarea adaugata, se explica prin faptul ca, in primele patru luni ale anului trecut, incasarile TVA au fost influentate de schimbarile legislative, produse odata cu integrarea Romaniei in UE. Mai exact, in prima parte a anului trecut, plata TVA-ului in vami, pentru produsele de provenienta extra-comunitara, a fost amanata.

Impozitul pe venit a adus venituri la buget cu 36% mai mari fata de perioada ianuarie-aprilie 2007, la o pondere din PIB de 1,29%, iar la impozitul pe profit s-a inregistrat o crestere a incasarilor cu 25,16%, la o pondere in PIB de 1,29%. Din taxele vamale, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 25,91% fata de incasarile din primele patru luni ale anului trecut, potrivit ANAF. La accize s-a inregistrat o crestere a incasarilor de 18,86%, la 0,93% din PIB.

Veniturile la bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut cu 47,31%, fata de perioada ianuarie-aprilie 2007. Ca urmare a reducerii cotei de impunere la bugetul asigurarilor pentru somaj, cu 50%, veniturile in primele patru luni au scazut cu 10,58%. Pe de alta parte, veniturile bugetului Fondului national unic de asigurari de sanatate au crescut cu 26,57% fata de aceeasi perioada din 2007, desi cota de impunere s-a redus cu 0,5%.

Romania a avut, in primul trimestru din acest an, un buget general consolidat relativ echilibrat, pe un usor excedent, de 0,02% din PIB, insa bugetul de stat a inregistrat un deficit de 0,94% din PIB, in conditiile in care Guvernul si-a propus, pentru 2008, un deficit bugetar de 2,7% din PIB.

Guvernul a aprobat, pe 5 martie, prima rectificare a bugetului de stat din 2008, cu 1,1 miliarde de euro, prin reducerea cheltuielilor cu dotarile institutiilor, dar si prin restrangerea bugetelor unor ministere. Fondul Monetar International (FMI) recomanda ca politica fiscala a Romaniei sa fie elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, asa cum se face in prezent. Reprezentantii FMI considera, pe de alta parte, ca proiectiile pentru veniturile la buget in acest an sunt exagerat de optimiste.

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: