Persoanele cu venit sub nivelul castigului salarial mediu lunar pot beneficia de locuinte sociale

Data publicarii: 08-05-2008 | Economie

Familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoana, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul castigului salarial mediu net lunar vor putea beneficia de locuinte sociale, a anuntat miercuri Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o Ordonanta de Urgenta prin care au fost modificate Legea Locuintei si Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind asigurarea fondului de locuinte sociale destinate chiriasilor evacuati sau care urmeaza a fi evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari.

Pentru a nu da nastere unor speculatii, toate conditiile cerute solicitantului de locuinta vor fi aplicabile si pentru ceilalti membri ai familiei, care locuiesc si gospodaresc impreuna cu acesta, potrivit documentului citat.

Actul normativ vine in sprijinul autoritatilor locale care vor putea acorda locuinte sociale tinerilor specialisti, medici, profesori, pentru a stopa migratia fortei de munca.

"Aceste modificari sunt importante mai ales ca vor putea avea acces la locuinte sociale si alte categorii de persoane care, chiar daca au venituri un pic mai mari, nu sunt la nivelul la care sa-si permita o locuinta inchiriata pe piata libera. Pana acum, puteau beneficia de locuinte sociale doar persoane cu venituri foarte reduse. Este important de mentionat faptul ca acesta ordonanta vine in intampinarea autoritatilor locale care vor putea acorda locuinte sociale tinerilor specialisti (medici, profesori etc.) pentru a stopa migratia fortei de munca", a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.

Pana acum, aveau acces la locuinte sociale doar persoanele ale caror venituri se incadrau in limitele stabilite anual prin hotarare de guvern, conform prevederilor Legii Locuintei. Astfel, anul trecut, au putut beneficia de locuinte sociale numai persoanele ale caror venituri lunare pe membru de familie nu au depasit limita de 436 de lei. Ca urmare a modificarilor aduse, din acest an pot beneficia de locuinte sociale persoane ale caror venituri nete lunare nu depasesc valoarea de 1.266 lei.

Locuintele sociale se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale care le au in administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: