Preturile imobilelor de lux din Bucuresti au crescut cu peste 500% in ultimii cinci ani

Data publicarii: 19-05-2008 | Imobiliare

Imobilele de lux din Bucuresti, situate in general in centrul si nordul Capitalei, au inregistrat cresteri spectaculoase de preturi in ultimii ani, de peste 500- 600%, daca luam ca an de referinta 2003, de exemplu, sustin reprezentantii companiei imobiliare Perfect Casa.

Potrivit analistilor imobiliari, tot mai multe persoane care cumpara proprietatii de lux, de peste 750.000 euro, le achita partial prin credite bancare. "In urma cu cativa ani, aproape toate imobilele si terenurile high- end intermediate de compania noastra erau achizitionate de cumparatori din fonduri proprii. In ultimul an insa, in general doar 40- 60% din valoarea acestora este achitata din fonduri proprii, restul fiind acoperit prin credite bancare, ceea ce demonstreaza o data in plus faptul ca piata romaneasca preia din ce in ce mai multe caracteristici ale pietelor occidentale", a aratat presedintele companiei imobiliare Perfect Casa, Jeni Dragomir.

Aceasta nu crede ca marile cresteri de preturi reprezinta motivul principal pentru care cei care achizitioneaza imobile de lux recurg din ce in ce mai mult la credite. "Cred ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri romani au inteles ca suma pe care ar fi depus-o ca sa achite o proprietate poate fi investita astfel incat sa aduca profituri care depasesc dobanda platita bancii pentru un credit echivalent. In plus, in ultima perioada am constatat o crestere semnificativa a numarului de manageri romani- in general din companii multinationale, carora pachetele salariale pe care le primesc le faciliteaza accesul la proprietati din clasa lux, achizitionate prin credite", a completat presedintele Perfect Casa.

Specialistii in resurse umane estimeaza ca, in 2008, salariile medii pe segmentele de top si middle management vor continua sa creasca, cu marje cuprinse intre 9 si 15%, astfel incat un general manager la o companie mare ar putea ajunge la un castig lunar brut de circa 13.500 euro, iar managerii din esalonul urmator- marketing, vanzari etc- pana la 6.300 euro pe luna, la care se adauga pachetele de compensatii si beneficii.

Compania imobiliara Perfect Casa a fost infiintata in anul 1992. Portofoliul de proprietati Perfect Casa este axat pe vilele si apartamentele din segmentul bucurestean de lux, acoperind primordial zona centrala si de nord a capitalei Romaniei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: