DTZ: Investitiile de pe piata imobiliara locala au reprezentat aproximativ 990 mil. euro in 2008
Data publicarii: 02-02-2009 | ImobiliareInvestitiile realizate pe piata imobiliara au reprezentat circa 990 milioane de euro in 2008, din care 7,7% au fost concentrati asupra pietei spatiilor de birouri, aceasta inregistrand o scadere abrupta in comparatie cu nivelul din 2007, de 21,5% cota de piata, conform unui studiu al DTZ Echinox.
Din punct de vedere al nationalitatii lor, in 2008, cei mai activi investitori pe piata bucuresteana a spatiilor de birouri au fost reprezentati in principal de companii straine originare din Marea Britanie, Germania sau Grecia.
Potrivit DTZ, piata moderna imobiliara a inceput sa se dezvolte in Bucuresti cu 5-6 ani mai tarziu decat in celelalte capitale din regiune. "In ciuda ritmului rapid de crestere, nivelul ofertei de spatii de birouri din Bucuresti este inca relativ redus fata de alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta, actualmente oferta bucuresteana de spatii moderne de clasa A si B depasind 1.150.000 mp la finele anului 2008", se arata in studiul companiei de consultanta imobiliara.
Concluziile analizei DTZ Echinox arata ca in 2008, stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 mp, atingand un nivel comparabil cu cel inregistrat in Varsovia pentru aceeasi perioada. Totodata, cererea pentru spatii de birouri a continuat sa inregistreze cresteri si in acest an, cu toate ca rata de ocupare a fost influentata de limitarile ofertei de spatii clasa A. Astfel, la sfarsitul anului 2008, rata de ocupare a inregistrat o suprafata de aproximativ 280.000 mp inchiriabili, cu 14,3 puncte procentuale in crestere fata de nivelul inregistrat in 2007 raportat la aceeasi perioada.
"Din punct de vedere al livrarilor din acest an (n.red. - 2008), observam ca cele mai mari proiecte isi gasesc locatia tot in zona de nord, in proportie de 43%. De asemenea se creaza un nou interes pentru zona de vest si centru-vest, aceasta din urma fiind reprezentata in procent de 13,6% din oferta totala a spatiilor de birouri facuta disponibila in acest an", mai spun consultantii DTZ in studiul realizat.
Acestia sustin ca in ciuda nivelului de dezvoltare si a numarului reprezentativ de proiecte anuntate a fi livrate pentru 2008 rata de neocupare se situeaza la un nivel de sub 1% pentru zonele centrale si de aproximativ 3% pentru zona de nord.
In ceea ce priveste nivelul chiriilor, acesta a urmat un trend ascendant, in 2008 inregistrandu-se cel mai ridicat nivel al chiriilor din ultimii 10 ani, ajungand la 26 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri localizate in zone ultracentrale. Chiriile practicate pentru spatiile de parcare ajung la 120 - 150 euro (pentru spatiile subterane) si 90 - 110 euro (pentru spatiile exterioare) pe luna pentru fiecare loc de parcare. In locatii precum Pipera sau Baneasa, nivelul chiriilor pe locul de parcare poate ajunge la 75 - 90 euro/luna (pentru spatiile subterane) sau de 50 - 70 euro/luna (pentru spatiile exterioare).
Reprezentantii companiei imobiliare considera insa ca, pe fondul unor conditii economice nefavorabile si a accesului ingradit la finantare bancara, unii dezvoltatori de spatii de birouri pot ajunge la a-si suspenda activitatea de derulare a proiectelor detinute in portofoliu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice