"Efectul Dacia" asupra programului Rabla din Germania strica planurile guvernarii de la Berlin
Data publicarii: 13-02-2009 | AutoProgramul de tip "Rabla" din Germania avantajeaza producatorii straini precum Dacia - ale carui vanzari au crescut de 12 ori - in detrimentul celor autohtoni, scrie vineri presa germana, care critica "politicienii de conjuctura" de la Berlin care au nu au luat acest efect in calcul.
"Prima de casare de 2.500 de euro aduce un avantaj producatorilor straini de marci ieftine. Acest element nu a fost cu siguranta luat in considerare de politicienii de conjunctura de la Berlin, in ciuda faptului ca este vorba despre un calcul simplu. Prima stimuleaza mai ales vanzarea modelelor ieftine, iar dovada este ca in Germania stocul Dacia este deja epuizat", scrie Financial Times Deutschland (FTD).
Publicatia scrie ca fiecare masina Dacia vanduta in Germania ar fi o binecuvantare pentru industria subrezita a Romaniei. "Cu deficitul de cont curent ajuns deja la 14% din PIB, Romania este foarte dependenta de creditul strain. Astfel, fiecare Dacia vanduta in Germania este o binecuvantare, care mai intareste industria si mai reduce riscul ca restul europenilor sa fie nevoiti sa trimita un pachet de salvare", arata FTD.
"Presedintii concernului auto Renault au de ce sa fie fericiti", mai scrie FTD, intrucat se numara printre principalii beneficiari de pe urma progamelor de tip "Rabla" din Germania si Franta. "Vanzarile marcii romanesti a Renault, Dacia, au explodat de cand a fost introdus programul in Germania, chiar in tara in care inainte era atat de greu sa vinzi o masina care nu beneficia de o anumita imagine", continua publicatia.
Explicatia este simpla. La o masina ca Dacia, care costa numai 7.500 de euro, o reducere de 2.500 de euro - cat e prima de casare - se simte mult mai semnificativ decat la un Mercedes.
"Prima de casare a dus in Germania la o situatie extrema, intrucat vanzarile au crescut de sase ori", spune vicepresedintele Renault Patrick Pelata. Pentru modelul Sandero - considerat de FTD cel mai "aratos" din gama Dacia - este "boom-ul" si mai mare, vanzandu-se 1.000 de bucati pe saptamana, in timp ce inainte de programul "Rabla" se vindeau numai 80 pe saptamana. In total, datorita programului, s-au vandut pana acum peste 220.000 de masini peste media planificata.
Vicepresedintele Renault spune ca din cauza unor cresteri atat de bruste a vanzarilor exista deja probleme de stoc. Pelata a explicat ca atunci cand s-a decis suspendarea activitatii fabricii de la Pitesti nu se cunostea inca "efectul din Germania". In consecinta, pentru a asigura stocul pentru Germania, Renault a decis sa aduca modele din Romania si Rusia, unde masinile nu se mai vand din cauza crizei.
FTD isi permite si un comentariu sarcastic: "Fenomenul provoaca scene incredibile in magazine. Un dealer de masini din Bruehl a angajat o studenta special pentru a le servi cafea clientilor care stau la coada la masini. Sa nu mai spuna nimeni ca prima de casare creeaza locuri de munca numai in Romania!", conchide ziarul.
Si Sueddeutsche Zeitung scrie ca prin acest program, finantat din banii contribuabililor germani, se creeaza locuri de munca in strainatate: la Dacia in Romania, la Fiat in Polonia si la Volkswagen in Spania, pentru modelul Polo, si in Mexic, pentru modelul Fox. Cotidianul mai scrie ca prima de casare nu poate salva industria auto din Germania, care asigura 1,4 milioane de locuri de munca si ca muncitorii de la BMW, Daimler, Bosch si Volkswagen isi fac griji pentru posturile lor.
In Germania a fost lansat acum o luna un program prin care se acorda o prima de casare de 2.500 de euro pentru fiecare masina mai veche de noua ani care era dusa la casat pentru cumpararea uneia noi. Fondul alocat este de 1,5 miliarde de euro, care ar ajunge pentru aproximativ 600.000 de masini.
Dacia este marca cu care Renault se poate salva, comenteaza si cotidianul austriac Die Presse, care atrage atentia ca, in timp ce per total vanzarile Renault au scazut, cele de la Dacia au crescut. Venitul concernului francez a fost in 2008 de 599 de milioane de euro, cu trei sferturi mai redus decat in 2007. Dacia este "lumina de la capatul tunelului" pentru Renault, vanzarile crescand in 2008 cu 12%, apreciaza Die Presse.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI