Baltazar: Statul este subventionat masiv de bancile comerciale, la finantarea de pe piata interna
Data publicarii: 17-02-2009 | Finante-BanciStatul este subventionat masiv de catre bancile comerciale, atunci cand se imprumuta pe piata interna cu 11% pe an, in conditiile in care institutiile de credit achizitioneaza titluri de stat in pierdere, pentru a se putea imprumuta apoi de la BNR, a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"Statul este subventionat masiv pe plan intern. Este extaordinar de ieftin ca plateste randamente de 11% pe an la lei. Bancile comerciale subventioneaza statul, la emisiunile de obligatiuni, cu bani de la clienti. Putem sa intelegem ca statul roman este subventionat masiv de contribuabili", a mai declarat Baltazar, in cadrul unei dezbateri pe tema crizei economice, organizata de Societatea Academica Romana.
Consultantul financiar a adaugat ca, in conditii normale, statul ar trebui sa se imprumute, "in cel mai bun caz, cu o dobanda de 17%".
"Atunci cand bancile comerciale platesc 14-15% pentru a se aproviziona cu resurse in lei, ca sa faca o afacere, ar trebui sa dea statului cu cel putin 16-17%. Daca adaugam ratingul de tara mizerabil si exigentele actionarilor, se ajunge mai sus", a continuat Baltazar.
El a adaugat ca bancile din Romania accepta sa finanteze mai ieftin statul, in conditiile in care au nevoie de titlurile de stat pe care le achizitioneaza, pentru a se putea imprumuta de la BNR, prin facilitatea de credit.
"La emisiunile de obligatiuni, pe banci le forteaza BNR. Bancile tin 40% din resursele in valuta la banca centrala, cu o dobanda de 0,8%. BNR zice am la mine toata masa, dar vreau sa devin creditor net, sa iau euro cu 0,8% si sa vi-i dau cu 8-9%, lei cu 2% si sa-i dau cu 14%. Banca centrala are dreptate, intr-un fel, bancile nu pot accesa creditul lombard decat daca au titluri de stat", mai considera Baltazar.
Nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile le constituie la BNR este, in prezent, de 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei. Dobanda bonificata la RMO constituite in lei este de 5,6% pe an, iar cea la RMO in valuta este de 2,8% pe an, incepand cu perioada de aplicare 24 decembrie 2008 - 23 ianuarie 2009.
Bogdan Baltazar a afirmat ca, in aceste conditii, "bancile prefera sa cumpere titluri de stat in pierdere, pentru a capata accesul la aceasta fereastra monopolista".
Bancile comerciale se pot imprumuta de la banca centrala prin facilitatea credit, sau creditul lombard, de tip overnight, la o dobanda aflata, in prezent, la 14% pe an si garantand cu titluri de stat.
In cadrul licitatiei din 9 februarie 2009, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa 12 luni, pentru care a obtinut 182,34 milioane lei (42,9 milioane euro), cu un randament mediu de 11,5% pe an, in scadere de la randamentul record de 14,23% stabilit in decembrie 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI