Soft care sperie si prinde hotii de laptopuri

Data publicarii: 04-03-2009 | IT&C

Un laptop care urla hotului sau celui care l-a gasit, in cazul in care a fost pierdut, "Ia mana de pe mine, am fost furat", este o solutie gasita de IT-isti pentru a diminua avalansa de furturi de laptopuri in intreaga lume. Mai exact, softul creat (Retriever) va permite posesorilor sa dea "voce" obiectului, activandu-se cand este manevrat de o persoana straina, relateaza The Times.

Vocea este insotita de mesaje de alerta, colorate in galben si rosu, ce apar pe ecranul laptopului daca cel care il foloseste (hotul sau cel care l-a gasit) nu stie cum sa anuleze alerta. Indiferent ce ar face persoana straina, calculatorul ii afiseaza alerta insotita de mesajul vocal "acest laptop a fost furat sau pierdut. Daca nu esti proprietarul meu, te rog raporteaza ca m-ai gasit" la fiecare 30 de secunde.

Posesorii de drept pot raporta imediat furtul laptopului, doar logandu-se pe un website. Cu ajutorul acestuia, pagubitii pot transmite mesaje spre laptopul furat, mesajul ajungand in ultima instanta chiar la hot. Un client i-a transmis de pilda hotului un mesaj care sa il bage in sperieti: "Ai fost urmarit. Sunt chiar in fata usii tale", povesteste Carrie Hafeman, director executiv al companiei ce a creat softul - Front Door Software Corporation, din Evergreen, Colorado. El are si alte functii antifurt incluse. Proprietarii pot, spre exemplu, sa-si schimbe de la distanta parola. Iar daca infractorul face greseala sa intre pe Internet, programul Retriever incepe imediat sa colecteze informatii despre locatia de unde se face accesarea, prin intermediul providerului de internet si punctelor wi-fi din apropiere, in asa fel incat politia sa poata merge la sigur.  Programul ar urma sa fie compatibil si cu sistemele Microsoft, dar si cu Macintosh.

Integral in Gandul