Isarescu: Daca mai spune cineva ca este lipsa de lichiditate in Romania, chiar sa nu credeti

Data publicarii: 04-03-2009 | Economie

Daca mai spune cineva ca este lipsa de lichiditate pe piata din Romania, "chiar sa nu credeti", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, amintind ca excesul de lichiditate s-a diminuat din ultima parte a anului trecut.

"Pana in primavara anului trecut ne-am confruntat cu un exces masiv de lichiditate, avand probleme cu sterilizarea", a spus Isarescu.

Seful bancii centrale a amintit de "atacul asupra leului" din octombrie, cand pe piata interbancara dobanzile au urcat foarte mult.

"Noi am intervenit atunci pentru a apara moneda nationala, care este un element esential de incredere. Multe banci au spus atunci ca le-am luat leii, ca banca centrala a creat foame de lei in piata. Aceleasi banci au aparut astazi (miercuri, n.r.) pe prima pagina a ziarelor, spunand ca au exces de lichiditate", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a completat spunand ca "daca mai spune cineva ca este lipsa de lichiditate, chiar sa nu credeti".

"In octombrie 2008, unele prognoze pentru cursul de schimb erau ca ajunge la 4,2 lei/euro, dar nu 4,2 era in mintea lor. Acest nivel era doar o etapa, urmatoarele erau 4,5 sau 4,7 lei/euro. Cand fraiele sunt scapate, nimic nu este suficient", a mai spus Isarescu.

NewsIn