In sistemul public se acorda peste 90 de sporuri, bonusuri, prime si indemnizatii

Data publicarii: 08-03-2009 | Finante-Banci

Peste 90 de sporuri, prime, bonusuri si indemnizatii se acorda in sistemul public din Romania, de cele mai multe sporuri beneficiind functionarii publici-15,urmati de politisti cu 11 sporuri si salariatii din armata cu cate 10 sporuri, potrivit unui raport al Bancii Mondiale analizat de guvernul Boc.

Functionarii publici beneficiau la nivelul anului 2007 de 15 sporuri, plata orelor suplimentare, prima de concediu, prima anuala, plus alte, angajatii din invatamant primeau 8 sporuri si 4 indemnizatii, iar cei din politie si politia de frontiera de 11 sporuri si 8 indeminzatii, prime si bonusuri.

Salariatii din armata, jandarmerie, informatii si judiciar de 10 sporuri, salariul pozitiei, salariul gradatiei, salariul de merit si alte 6 indemnizatii si bonusuri, funtionarii conttractuali de 5 sporuri si alte 20 de bonusuri si indemnizatii, iar angajatii din sanatate, de 7 sporuri si alte 7 bonusuri, prime si indemnizatii, potrivit raportului Bancii Mondiale comandat de fostul executiv si intocmit in 2008, ce se afla in prezent pe masa guvernului Boc, care incearca sa gaseasca o solutie pentru salarizarea unitara a bugetarilor.

Astfel, pentru functionarii publici si personalul contractual din administratia locala salariul de baza reprezenta 66% din veniturile salariale, in vreme ce sporurile de vechime si conducere - 11%, iar alte sporuri - 23%.

Functionari publici si personalul contractant din administratia centrala aveau salarii de baza ce reprezentau 66% din totalul cheltuielilor salariale, sporuri de vechime si de conducere 14%, iar alte sporuri 21%. Totalul cheltuielilor salariale insumau 78%, iar contributii sociale 21%.

Personalul din invatamantul preuniversitar avea 68% din veniturile salariale din salariul de baza, 17% din sporuri de conducere si de vechime si 15% din alte sporuri si beneficii.

In structura cheltuielilor salariale totale din domeniul militar, salariul de baza reprezenta 42%, alte sporuri si bonusuri 46%, iar sporurile de conducere vechime 12%.

Salariile de baza in structura cheltuielilor salariale din siguranta publica, politie, jandarmerie, pompieri si informatii, la nivelul anului 2007, reprezentau 45% din totalul cheltuielilor salaiale, in timp ce alte sporuri si beneficii insumau 50% din totalul veniturilor si numai 5% sporurile de conducere si de vechime.

Sporurile din politie, jandarmerie, pompieri si serviciile secrete se ridica la aproape jumatate din cheltuielile salariale totale

"Primele variabile si sporurile din sectorul siguranta publica, politie, jandarmerie, pompieri si serviciile de informatii se ridica la aproape jumatate din cheltuielile salariale totale; sporurile pentru diferite conditii de munca sunt cele mai consistente iar fondul de prime vine pe locul doi; restul cheltuielilor este reprezentat de o serie mare de alte beneficii", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Expertii Bancii Mondiale sustin ca salariul de baza este o parte disproportionat de mica in cadrul compensatiilor totale, el variind intre 68% la profesori si 42% in armata pentru angajatii din domeniul sigurantei publice (care exclude sumele platite de angajator pentru contributiile sociale).

"In majoritatea tarilor europene salariul de baza reprezinta cel putin 80% din remuneratia totala", se arata in raport.

Documentul mentioneaza ca numarul posturilor din administratia publica locala a crescut in perioada 2005-2008 cu 41%,  cele din armata, politie, justitie si serviciile de informatii cu 32%, iar cele ale functionarilor publici din administratia centrala cu 20%.

Totodata, salariile de baza din politie au crescut in perioada 2004 - 2008 cu 86%, cele din invatamantul preuniversitar cu 84%, din sanatate cu 83%, ale functionarilor publici cu 73%, iar salariile personalului militar cu 55%.

Salariile angajatilor civili ajung la 80% din remuneratia totala, iar restul este alocat contributiilor sociale. La sectorul special reprezentat de militari, jandarmi, pompieri, sistemul judecatoresc, precum si de serviciile secrete, ponderea salariului scade la 67%, iar contributiile sociale ajung la 8%.

In schimb, beneficiile in natura reprezinta mai mult de 15% din remuneratie pentru politie/jandarmerie si 24% pentru militari, acestea constand in special din sporuri pentru imbracaminte si masa.

Raportul intocmit de Banca Mondiala in 2008 a fost comandat de guvernul Tariceanu in vederea reglementarii salarizarii unice in sistemul bugetar si a fost preluat de actualul executiv ca model in elaborarea ordonantei de urgenta ce vizeaza taierea sporurilor si a legii salarizarii personalului din sistemul public, potrivit reprezentantilor din Ministerul Muncii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: