UE sustine dublarea resurselor FMI, pana la 500 miliarde dolari

Data publicarii: 11-03-2009 | International

Ministrii europeni de finante s-au declarat in favoarea dublarii resurselor Fondului Monetar International (FMI), care ar ajunge astfel la 500 miliarde dolari, pentru a-i permite sa faca fata crizei financiare mondiale, relateaza AFP.

Ministrii au aprobat un text in acest sens, premergator discutiilor ce vor avea loc in cadrul summitului G20 din aprilie de la Londra. "Termenii documentului au fost aprobati" in cadrul unei reuniuni ai ministrilor de finante ai Uniunii Europene (UE), a anuntat unul dintre diplomati.

Acesti termeni urmeaza sa fie discutati sambata, in cadrul unei reuniuni preliminare ce va avea loc la Londra intre ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cadrul G20, grup format din statele industrializate din G7 si de marile puteri emergente, precum China, Brazilia si India.

Documentul considera ca este esential ca FMI sa dispuna de rezerve financiare adecvate pentru a ajuta tarile deosebit de afectate de criza actuala.

"Tarile membre ale Uniunii Europene sustin o dublare a resurselor FMI si sunt gata sa contribuie, in cazul in care va fi necesar, la o majorare temporara", se mai arata in document.

FMI a subliniat in repetate randuri ca resursele sale si, prin urmare, capacitatea de a acorda imprumuturi tarilor aflate in dificultate risca sa se epuizeze, daca starea de criza persista.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a estimat marti ca economia mondiala ar putea scadea in 2009, pentru prima oara in ultimii 60 de ani, si a cerut o dublare a resurselor institutiei. El s-a aratat increzator ca masura va fi aprobata pana la summitul G20.

Potrivit unei surse europene, contributia Europei la resursele FMI s-ar putea ridica la 100 miliarde dolari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: