Moody's: Romania are nevoie de finantare externa de 29 miliarde euro in 2009
Data publicarii: 11-03-2009 | EconomieRomania are nevoie in acest an de o finantare externa de 29 miliarde euro, arata agentia de evaluare financiara Moody's, intr-un raport publicat marti, in care arata ca riscurile legate de refinantarea guvernului Romaniei sunt semnificative daca se aplica un scenariu de stres ridicat.
Moody's a analizat, in raportul "Emerging European Sovereigns: The case for Risk Differentiation", situatia a zece state est-europene, din care doar doua - Croatia si Ucraina - nu fac parte din UE.
In analiza nevoilor de finantare din acest an, Moody's porneste de la premisa ca tarile isi vor utiliza 60% din rezervele valutare internationale pentru a acoperi necesarul de finantare externa. In cazul Romaniei, rezervele valutare administrate de BNR insumau 25,917 miliarde euro euro la finalul lui februarie - si 28,401 miliarde euro, daca se adauga rezerva de aur.
De asemenea, acordurile de sustinere financiara cu UE sau Fondul Monettar International (FMI) sunt luate in calcul. Dintre statele din UE, Ungaria si Letonia au primit deja pachete de sustinere financiara de la UE si FMI, iar Ucraina a obtinut un pachet de urgenta de la FMI in valoare de 16,4 miliarde dolari, care a fost insa blocat la a doua transa, din cauza neintelegerilor legate de deficitul bugetar.
Dintre cele zece state, Romania este pe locul al doilea in privinta necesarului de finantare externa din 2009, dupa Polonia, pentru care Moody's a calculat un necesar de 60,8 miliarde euro.
Bulgaria este pe locul al treilea, cu 14,8 miliarde euro necesare in 2009, urmata de Letonia (13,4 miliarde euro), Cehia (12,1 miliarde euro), Ungaria (11,3 miliarde euro), Ucraina (10,5 miliarde euro), Lituania (9,1 miliarde euro), Croatia (8,2 miliarde euro) si Estonia (4,7 miliarde euro).
Daca se raporteaza cifrele la produsul intern brut (PIB), Romania este mai putin expusa la finantarea externa decat multi dintre tarile din categoria analizata de Moody's, cu un necesar de finantare externa echivalent cu 21,8% din PIB.
Necesarul de finantare externa al Letonia este cel mai ridicat ca pondere in PIB, de 64,4% din PIB, statul baltic fiind urmat de Bulgaria (43,3% din PIB), Estonia (30,1% din PIB) si Lituania (29,2% din PIB).
Cehia este in situatia cea mai favorabila, necesarul de finantare externa echivaland cu doar 6,6% din PIB.
In ceea ce priveste necesarul brut de finantare al guvernului Romaniei, Moody's estimeaza ca autoritatile de la Bucuresti au nevoie de 14,9 miliarde euro in 2009, sau 11,2% din PIB, suma echivaland cu 33,3% din veniturile publice, printre cele mai ridicate niveluri din UE.
Analizand riscurile legate de refinantare, Moody's arata ca "Letonia, Lituania, Romania si Ucraina apar ca fiind cele mai vulnerabile tari (cu riscuri considerabile n.r.), urmate de Ungaria, Estonia, Bulgaria si Croatia, care prezinta riscuri de refinantare semnificative".
Agentia de rating se bazeaza pe un indicator al riscului de refinantare guvernamentala (GRRI), care este putin peste 40 in cazul Romaniei daca se ia in calcul doar volumul normal de emisiuni de titluri de stat.
In cazul in care se ia in calcul un "scenariu de stres" in care bugetul public trebuie sa-si asume datoriile sistemului bancar si/sau nevoile de finantare externa ale sectorului privat, Romania ajunge la un nivel de risc de 100 - pe care il mai au doar Letonia si Lituania -, considerat de risc "sever" de agentia de rating.
Moody's a publicat acest raport in contextul relatarilor din ultima perioada legate de riscurile legate de tarile din estul Europei, care au nevoie de finantare externa.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial