Orele suplimentare vor fi platite si in 2009, spune secretarul de stat Valentin Mocanu

Data publicarii: 13-03-2009 | Economie

Ministerul Muncii a fost de acord ca si in 2009 orele suplimentare sa le fie platite bugetarilor, daca nu li se pot acorda ore libere, iar luni vor avea loc noi negocieri privind salariile de merit si primele, a declarat reprezentantul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu.

"In cazul in care nu se pot acorda ore libere pentru cei care au lucrat peste program, acestea se vor plati, potrivit Codului Muncii. Din cele 23 de articole ale ordonantei privind sporurile si salariile pe care le-am negociat cu sindicatele au ramas in divergenta doar trei, cele legate de prime, salarii de merit si dreptul ordonatorilor de credite de a lua masuri pentru limitarea cheltuielilor bugetare", a spus secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Valentin Mocanu.

El a adaugat ca proiectul de ordonanta privind salariile si sporurile acordate in sectorul bugetar va fi trimis catre Guvern chiar daca nu se va ajunge la un acord cu privire la cele trei articole.

Referitor la articolul 20, ce da dreptul ordonatorilor de credite sa ia masuri de limitare a cheltuielilor bugetare, Mocanu a precizat ca reducerea cheltuielilor poate fi facuta prin diminuarea unor sporuri, si nu prin disponibilizari.

Reprezentantii sindicatelor sustin ca, in acest an, bugetele alocate ministerelor sunt cu 20% mai mici decat cele din 2008, iar acest lucru ar putea duce la disponibilizari in sectorul bugetar.

"Guvernul doreste reducerea cheltuielilor de personal cu 20%, iar in situatia in care bugetele alocate ministerelor pentru salarizare nu vor fi suficiente se vor lua masuri in consecinta si se poate ajunge si la disponibilizari", a declarat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu.

Liderul sindical a adaugat ca profesorii cer in continuare aplicarea legii privind cresterea salariilor in invatamant, chiar daca in prezent autoritatile pun problema recesiunii economice.

Pe de alta parte, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a afirmat ca, in urma negocierilor, s-a convenit ca profesorii sa primeasca in continuare cei 100 de euro pentru procurarea manualelor de specialitate, iar naveta pentru elevi si personalul din invatamant sa fie decontata si in 2009.

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a anuntat insa ca, daca nu se va ajunge la un acord cu reprezentantii Ministerului Muncii, functionarii publici vor relua protestele, urmand ca vineri sa aiba loc o intalnire in acest sens cu toate federatiile afiliate Cartel Alfa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: