Investitorii privati straini detin fonduri de 1.700 miliarde dolari in bancile din Elvetia
Data publicarii: 16-03-2009 | Finante-BanciInvestitori privati straini detin pana la 2.000 miliarde franci elvetieni (1.700 miliarde dolari) in bancile elvetiene, de doua ori mai mult decat se credea anterior, a relatat duminica saptamanalul NZZ am Sonntag, citat de Reuters.
Nivelul ridica sumele potentiale ce ar putea fi retrase din bancile din Elvetia dupa decizia tarii de vineri, de la limita secretul bancar.
NZZ citeaza un nou studiu al Asociatiei Bancherilor Elvetieni, care estimeaza ca 2.900 miliarde de franci sunt administrati "offshore" in Elvetia de catre bancile elvetiene, din totalul de 5.200 miliarde franci, in care sunt incluse si sumele provenite din Elvetia.
Din aceste sume, intre 36% si 42% - sau intre 1.850 si 2.150 miliarde franci - apartin unor investitori privati, iar restul de 750-1.050 miliarde franci reprezinta fonduri offshore ale unor investitori institutionali.
Niciun reprezentant al Asociatiei Bancherilor Elvetieni nu a fost disponibil pentru a comenta informatia.
Anterior, Banca Nationala a Elvetiei estima ca ponderea sumelor detinute de investitorii institutionali era mai mare decat cea a investitorilor privati.
"In realitate, persoane private se afla in spatele multor investitori institutionali", a spus purtatorul de cuvant al Asociatiei Bancherilor Elvetieni, Thomas Sutter, citat de NZZ.
Elvetia a acceptat vineri sa adopte standardele internationale in materie de tratament al taxelor strainilor, semnaland ca este gata sa ajute autoritatile fiscale straine in investigatiile legate de suspiciuni de evaziune fiscala.
Dupa ce alte "paradisuri fiscale", intre care Luxemburg, Austria, Liechtenstein si Singapore, au facut anunturi similare, investitorii straini mai au putine alternative pentru a-si plasa banii pe care vor sa-i ascunda de Fisc.
Decizia a urmat eforturilor de eliminare a paradisurile fiscale depuse de Statele Unite si de tarile importante din Europa, care incearca sa obtina cat mai multe venituri fiscale pentru a finanta planurile de sustinere si de salvare. De asemenea, guvernele vor sa arate votantilor ca cei bogati nu reusesc sa scape prin mijloace necinstite de povara crizei.
Presiunile asupra Elvetiei pentru a-si relaxa si mai mult secretul bancar ar putea continua insa, in conditiile in care Franta si Germania vor sa aiba loc schimburi de informatii in legatura cu conturile in banci straine, chiar si atunci cand nu exista vreo suspiciune.
Standardele internationale care vor fi adoptate de Elvetia au fost stabilite de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si cer statelor sa sprijine autoritatile fiscale ale altor tari cand exista o anumita suspiciune asupra unei persoane, insa nu prevad un schimb generalizat de informatii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial