Acordul cu FMI ne-ar putea ieftini creditul

Data publicarii: 16-03-2009 | Finante-Banci

Imediat dupa ce autoritatile maghiare au incheiat acordul, bancile au inceput sa reduca dobanzile dupa mai multe luni de crestere accentuata. La fel s-ar putea intampla si in Romania.

Creditele oferite de bancile din Ungaria au devenit mai accesibile imediat dupa ce vecinii nostri au incheiat acordul cu Fondul Monetar International. Reducerile de costuri s-au vazut mai ales la imprumuturile in euro si in mod special in cazul creditelor pentru companii. Un acord incheiat de Romania ar putea avea acelasi efect mai ales ca, potrivit declaratiilor unor oficiali, odata parafata intelegerea, companiile si populatia vor scapa de un concurent serios in relatia cu institutiile de credit: statul.

Aceasta posibilitate a fost sustinuta la Money Channel chiar de catre consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Altfel spus, statul, finantandu-si deficitele din imprumutul extern, nu va mai interveni atat de des pe piata prin emisiuni de titluri, lasand lichiditate bancilor care o vor putea plasa companiilor si populatiei prin credite.

In plus, cei mai importanti jucatori de pe piata bancara din Ungaria (Erste Bank, UniCredit, OTP) sunt prezenti si in Romania in pozitii de top.

Ungaria a incheiat acordul cu Fondul Monetar la jumatatea lunii noiembrie. Imediat dupa aceea, dobanzile au inceput sa scada mai ales la creditele in euro dupa ce crescusera puternic timp de cateva luni. Astfel, potrivit datelor Bancii Nationale a Ungariei, dobanda medie la creditele de nevoi acordate populatiei era in luna noiembrie 2008 de 13,13%, in decembrie 2008 a scazut la 12,10%, pentru ca in ianuarie 2009 sa ajunga la 12%. Un impact similar poate fi sesizat si la nivelul costurilor creditelor pentru locuinta. Astfel, in noiembrie dobanda era de 10,10%, iar in decembrie a ajuns la 9,6%, nivel similar cu cel din ianuarie.

De mentionat ca, in numai doua luni (care au precedat acordul cu FMI), dobanzile crescusera de la 6,8 la 10,1%. In cazul creditelor in forinti, dobanzile au ramas aproape constante dupa acord, dupa ce aproape ca se dublasera in patru luni precedente. Companiile din Ungaria au avut chiar mai mult de castigat. Daca in momentul preacord, dobanzile la creditele pentru companii in euro ajunsesera si la 8%, imediat dupa aceea ele au inceput sa scada si au atins un minim de 4,79% pe medie in luna ianuarie a acestui an. Dobanzile la creditele in forinti erau in ianuarie la putin peste 11%, nivel similar cu cel din octombrie 2008. De mentionat este si faptul ca, spre deosebire de ceea ce se intampla in Romania, diferentele de costuri intre creditele pentru populatie si cele pentru companii sunt, in Ungaria, uriase (in cazul forintului, de la simplu la triplu).

Integral in Cotidianul