UE ar putea extinde cu 10 miliarde euro fondurile de urgenta pentru Europa de Est

Data publicarii: 19-03-2009 | Economie

Liderii Uniunii Europene (UE) ar putea decide saptamana aceasta sa puna la dispozitia partenerilor estici afectati de dificultati financiare suma suplimentara de 10 miliarde euro, potrivit declaratiilor de miercuri ale unor surse apropiate presedintiei cehe a UE, scrie AFP.

Un proiect de lege ce va fi inaintat aprobarii liderilor europeni in cadrul unui summit de la Bruxelles mentioneaza ca reprezentantii "Comisiei Europene si ai Consiliului (organism ce reprezinta statele membre ale UE) urmeaza sa analizeze fara sa mai astepte posibilitatea de a majora plafonul mecanismului european de sustinere a balantei de plati".

Mecanismul european este destinat sustinerii in caz de urgenta a tarilor membre ale UE, dar care nu fac parte si din zona euro.

Surse avizate, apropiate Cehiei, ce asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, declarasera la sfarsitul saptamanii trecute ca vor decide majorarea portofoliilor pentru sprijinul de urgenta disponibil pentru statele UE din afara zonei euro, portofolii majorate deja de la 12 la 15 miliarde euro.

Dupa Letonia si Ungaria, Romania negociaza in prezent cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International (FMI) acordarea unui credit, potrivit unor surse guvernamentale.

NewsIn