Sicriu TV, cel mai tare post din Romania

Data publicarii: 24-03-2009 | Media

Mediatizarea excesiva a funeraliilor se face pe fondul lipsei de cultura, iar reality-show-urile de la catafalc sunt dublate de prost-gust, sustin specialistii. Sa filmezi cu telefonul omul cu mainile pe piept, in timp ce i se canta "Vesnica pomenire!", n-are nimic de-a face cu ritualul profund al inmormantarii. Sa calci in picioare morminte ca sa ai o vedere mai buna spre groapa in care intra ultimul defunct VIP de la Bellu e o chestiune lipsita de bun-simt si trebuie sanctionata ca atare. Sa transmiti in direct de la priveghi nu are scuza nici macar in nevoia stringenta de a acoperi timpii de antena, justificata de eternul cliseu "asta vrea publicul, asta ii dam". Acestea sunt concluziile specialistilor consultati de EVZ in legatura cu inmormantarile - spectacol de la romani.

Toate astea s-au intamplat, in ultimii ani, pe ultimele drumuri pe acest pamant ale romanilor Laura Stoica, Florian Pittis, Nicolae Dobrin, Stefan Iordache, Marian Cozma, Ion Dolanescu.

De cele mai multe ori, ne inmormantam cu spectacol defunctii cu nume sonore. Televiziunile se intrec in ore de transmisie de la capul mortului, reporterii - in intrebari penibile, de genul: "Cum va simtiti?", adresate rudelor decedatului. Oamenii merg cu miile la inmormantarile personalitatilor si fac circ. "Asistam la un kitsch religios pe fundalul ignorantei", spune teologul Radu Preda, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca. "La inmormantarile VIP, romanii au tendinta sa se poarte ca si cum ar avea de-a face cu sfintele moaste. Simt nevoia sa fure un pic din gloria personalitatii respective", explica antropologul Serban Anghelescu.

Integral in Evenimentul Zilei