Fitch estimeaza ca economia Romaniei se va contracta cu 4,5% in acest an

Data publicarii: 26-03-2009 | Economie

Agentia de evaluare financiara Fitch estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 4,5% in acest an, iar guvernul va avea dificultati sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de anul trecut, arata un raport publicat de agentie.

Anul trecut, deficitul bugetar a urcat la 4,9% din PIB, dupa standarde romanesti, sau 5,3% din PIB, dupa standardul european ESA 95, iar guvernul s-a angajat, in cadrul acordului de finantare cu FMI si Comisia Europeana, sa incheie acest an cu un deficit public de 4,6% din PIB (sau 5,1% din PIB, conform ESA 95).

Estimarea Fitch privind evolutia economiei romanesti este putin mai pesimista decat cea a FMI si a Comisiei Europene, care prognozeaza o contractie a PIB de 4% in acest an.

Analistii agentiei noteaza ca impactul turbulentelor de pe piata financiara, in contextul incetinirii creditarii, a fost sporit de incetinirea economica de pe pietele cheie de export ale Romaniei, din zona euro, din care provin si cele mai multe investitii straine.

Fitch a coborat ratingul Romaniei cu doua trepte in noiembrie 2008, de la ‚BBB' la ‚BB+', scotand tara din categoria celor cu recomandare de investitii (investment grade).

Intre timp, asteptarile legate de evolutia economica a zonei euro s-au inrautatit puternic, iar cresterea economiei romanesti a incetinit puternic in ultimul trimestru din 2008, la 2,9%, de la 9,2% in trimestrul anterior.

Fitch mentioneaza ca ratingul actual al Romaniei, cel mai ridicat din categoria junk (speculativ), este sustinut de datoria publica redusa, de doar 20% din PIB la finalul anului trecut, dar sustine ca Romania are nevoie mari de finantare in acest an, de 27 miliarde dolari, fara datoria pe termen scurt, si de 59 miliarde dolari, incluzand-o si pe aceasta - fata de rezerve valutare echivalente cu 36,4 miliarde dolari la finalul lui ianuarie.

"Presiunea asupra finantarii externe in contextul diminuarii apetitului la risc al investitorilor a dus la o depreciere cu 21% a leului de la finalul luiaugust 2008. Volatilitatea monedei aduce riscuri pentru sistemul bancar, in conditiile in care circa 50% din imprumuturisunt denominate in moneda straina", se mai arata in raportul Fitch.

NewsIn