Mai multe agentii imobiliare si-au suspendat activitatea, in ultimele luni

Data publicarii: 31-03-2009 | Imobiliare

Aproximativ 10 -15 agentii imobiliare, din Bucuresti si din tara, membre ale Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si-au suspendat activitatea in ultimele luni, a declarat presedintele ARAI, Ruxandra Cleciu.

"Aproximativ 10-15 agentii imobiliare, din cele 200 membre ale ARAI, si-au suspendat activitatea in ultimele luni", a spus presedintele ARAI. Aceasta a adaugat ca, in lipsa tranzactiilor imobiliare, unele agentii s-au orientat catre inchirieri, administarea de proprietati, dar si activitati conexe, ca de exemplu amenajarile interioare.

Potrivit presedintelui ARAI, bancile ar trebuie sa faca un prim pas pentru deblocarea pietei imobiliare romanesti, acordand credite. Cleciu considera ca evaluarea apartamentelor vechi de catre banci este facuta la jumatatea pretului de anul trecut, iar in cazul apartamentelor noi aceasta a scazut cu 10-15%.

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare a lansat, luni, in Romania, sistemul de listare multipla (MLS) a proprietatilor imobiliare. Potrivit regulamentului MLS, atunci cand o proprietate este listata printr-un membru MLS ARAI, aceasta va putea fi prezentata si vanduta de toti ceilalti membrii propriilor clienti.

Agentii primesc comision numai de la clientii care ii angajeaza ca reprezentanti exclusivi. Potrivit vicepresedintelui ARAI, Dan Negulescu, comisioanele ar trebui sa scada, deoarece sistemul va impulsiona tranzactiile imobiliare.  "Nu se poate vorbi despre fluctuatii ale comisioanelor, in minus sau in plus, la nivel de piata. Scaderea numarului de tranzactii intr-o anumita perioada nu impune, la nivel ARAI, o anumita politica de stabilire a comisionului", a adaugat Negulescu.

Potrivit ARAI, Romania este prima tara din Europa Centala si de Est care implementeaza acest sistem. In Statele Unite, Canada si Olanda, peste 80% dintre proprietatile oferite la vanzare sunt listate prin MLS. In prezent, in MSL ARAI sunt inscrisi 50 de agenti imobiliari, iar pentru anul in curs, potrivit lui Dan Negulescu, numarul acestora se va tripla.

NewsIn