Majorarea salariilor profesorilor se va face in ianuarie 2010
Data publicarii: 11-04-2009 | EconomieMinistrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca majorarile salariale de 50% pentru cadrele didactice prevazute prin Legea 221/2008 vor intra in vigoare in ianuarie 2010, cand criza economica nu va mai avea efecte atat de grave asupra economiei.
"Acum se afla in Parlament Ordonanta 151/2008 care anuleaza legea majorarii salariilor. Vrem sa renuntam la aceasta ordonanta si sa revenim la Legea 221/2008, pentru ca oricum nu este corect sa aducem salariile cadrelor necalificate la acelasi nivel cu cel al profesorilor calificati, asa cum prevede masura legislativa in vigoare. Dar cresterile salariale aduse de Legea 221 se vor aplica in ianuarie 2010, cand efectele crizei economice vor fi mai putin agresive", mai spune ministrul Andronescu.
Anul acesta, salariile cadrelor didactice nu vor mai creste nici cu cele 5 procente prevazute din aprilie, din cauza restructurarii bugetare care va diminua bugetul Educatiei cu cel putin 811,9 milioane de lei, suma mentionata fiind doar cea destinata salariilor. In plus prin aceasta restructurare se vor lua bani si din investitii. Ministrul isi exprima, insa, speranta ca banii vor fi recuperati in septembrie.
In prezent, majorarile salariale prevazute prin Legea 221/2008 au fost amanate, motiv pentru care sindicatele cadrelor didactice au initiat mai multe trimiteri in judecata ale guvernului dar si ale primariilor si scolilor si au anuntat proteste.
Profesorii mai au de primit dupa cresterile salariale acordate anul trecut, majorari de 33% in sistemul preuniversitar si de 50% pentru cei din invatamantul superior.
Scandalul majorarilor salariale pentru profesori a inceput dupa ce anul trecut, pe 30 septembrie, parlamentul a adoptat Legea 221, privind majorarea salariilor cu 50%, promulgata de presedintele Traian Basescu. La momentul respectiv, guvernul Tariceanu a facut toate demersurile necesare pentru amanarea intrarii in vigoare a acestei legi. Pentru asta, Executivul a emis doua ordonante: prima, declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala a Romaniei, prevedea amanarea intrarii in vigoare a Legii 221. A doua, ramasa in vigoare, prevedea cresterea diferentiata a salariilor, cu pana la 28%, in doua trepte, la 1 martie 2009 si, respectiv, 1 septembrie. Cele mai insemnate majorari se aplicau salariilor de pana la 600 de lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman