Finantele banuiesc ca 110.000 de firme fie nu functioneaza, fie nu declara toate veniturile la stat
Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-BanciAproape 110.000 de firme aveau la nivelul anului 2007 o cifra de afaceri mai mica de 10.000 de lei si un numar total de salariati de circa 67.000, de unde rezulta ca firmele respective fie nu functioneaza, fie evita sa-si declare veniturile la stat, potrivit unui document al Finantelor.
"Din cele 242.106 societati cu pierdere inregistrate in 2007, 109.649 (45,29%) au o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 10.000 lei si un numar de salariati de 67.414, pierderea neta produsa de acesti agenti economici fiind de 4,2 miliarde lei, respectiv 19,42% din totalul pierdere neta pe economie", se arata intr-un document care a stat la baza introducerii impozitului forfetar.
Reprezentantii Finantelor sustin ca datele avute in vedere la elaborarea impozitului forfetar arata ca cele aproape 110.000 de firme ori nu functioneaza, ori nu-si declara toate veniturile la stat.
"Tinand cont ca salariul minim pe economie inseamna un efort (anual) al angajatului de 9.262 lei, la care se adauga o serie de cheltuieli cu utilitatile, chirii etc, rezulta ca acesti agenti economici fie nu functioneaza, fie evita sa-si declare toate veniturile", se mai arata in document.
In anul 2007, din cele 617.525 societati comerciale care au depus bilanturi contabile, 242.106 au inregistrat pierderi, reprezentand 39,2% din numarul total al societatilor active.
Potrivit documentului, la o cifra de afaceri de 134 miliarde lei, valoarea pierderilor inregistrata de firme in anul 2007 a fost de 21,65 miliarde lei, reprezentand 5,2% din PIB.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca prin introducerea impozitului forfetar nu se urmareste falimentarea companiilor, ci "tratarea echidistanta" a agentilor economici si ca prin introducerea acestei masuri a fost evitata majorarea cotei unice si TVA.
"Am avut de ales intre a majora TVA sau cota unica, situatie in care ar fi fost afectati toti contribuabilii", a explicat Pogea.
Ministrul Finantelor a mai spus ca prima varianta a Codului Fiscal va aparea in jurul datei de 15 mai si ca au avut loc discutii pe aceasta tema cu reprezentantii mediului de afaceri.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a precizat ca firmele trebuie sa plateasca acest impozit minim pana la finalul anului 2010, potrivit intelegerii la care s-a ajuns cu reprezentantii Comisiei Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI