Ultima mare banca de stat, CEC opreste creditarea daca statul nu ii da bani

Data publicarii: 30-04-2009 | Finante-Banci

Singura banca comerciala importanta ramasa in posesia statului roman, CEC, este in pericol de a nu mai putea da credite pentru ca actionarul majoritar, statul, nu ii da bani. Presedintele CEC, banca ce apartine statului prin Ministerul Finantelor Publice, spune ca daca institutia pe care o conduce nu va primi pana in toamna cei 900 de milioane de lei promisi de Guvern va trebui sa puna lacat la credite.

"Prin luna septembrie-octombrie, cu capitalul pe care il avem va trebui sa incetam creditarea pentru ca ne opreste BNR daca soldul creditelor depaseste de opt ori valoarea capitalului. Daca vom primi cele 900 milioane de lei (de la stat, pentru majorarea capitalului social - n.r.), adica 450 de milioane de lei acum si alte 450 de milioane de lei mai tarziu, vom putea sa continuam pe liniile ascendente", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC, citat de Mediafax. Dupa vanzarea integrala sau partiala a BCR, BRD si a Bancii Agricole catre grupuri bancare europene, CEC-ul a ramas cea mai importanta banca romaneasca detinuta de stat.

CEC-ul, de trei ori mai dornic sa dea credite decat media din sistemul bancar

In primele trei luni ale acestui an CEC a acordat credite in valoare de circa 600 de milioane de lei, soldul urcand de la 8,1 miliarde de lei la finele anului trecut la 8,7 miliarde de lei. Dupa tipul de clienti, banca de stat s-a axat in principal pe creditarea mediului de afaceri. Astfel, in timp ce soldul creditelor acordate persoanelor juridice a crescut cu 22,6% in primul trimestru, pana la 3,3 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile acordate populatiei au crescut cu 0,53%, pana la 5,234 miliarde de lei. In ceea ce priveste dinamica de acordare a creditelor, CEC-ul depaseste cu mult cresterea medie a sistemului bancar din ultimele 15 luni.

In timp ce creditarea in Romania a crescut cu 37,8% in acest interval, soldul creditelor CEC a crescut cu 65,7%.

Integral in Gandul