Cursul si ieftinirea medicamentelor importate au dus inflatia la 6,4-6,7% in aprilie
Data publicarii: 08-05-2009 | EconomieRata anuala a inflatiei s-a plasat in intervalul 6,4% si 6,7% in aprilie, pe fondul unui curs de schimb mediu in scadere fata de luna precedenta si ieftinirii medicamentelor din import, contrabalansate de majorarea accizelor la tutun si alcool, estimeaza analistii chestionati de NewsIn.
Astfel, preturile de consum au crescut in aprilie comparativ cu luna martie cu 0,2%-0,5%, sustin analistii, dupa ce luna precedenta inflatia lunara a fost de 0,5%, iar rata anuala a inflatiei a scazut pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta.
"Aprecierea leului a dus la scaderea tarifelor la servicii, respectiv transportul aerian si telefonia, iar preturile la medicamentele importate, un factor de incertitudine in determinarea inflatiei, au scazut puternic, contrabalansate insa de usoara crestere a medicamentelor romanesti", a spus economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care estimeaza o inflatie lunara intre 0,2% si 0,4% ce va determina o inflatie anuala cuprinsa intre 6,4% si 6,6%.
El a mentionat ca, pentru atingerea unei inflatii de 4,4% la finalul acestui an, conform prognozei anuntate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), inflatia ar trebui sa fie in fiecare luna, in medie, pana la sfarsitul lui 2009 de 0,19%.
Analistii sustin ca inflatia anuala va continua sa se plaseze pe o tendinta descrescatoare in perioada urmatoare.
"Tendinta dezinflationista se va accentua in perioada urmatoare, datorita disparitiei presiunii din partea cursului de schimb, dupa ce si in aprilie a fost un factor favorabil, in timp ce accizele la tutun si alcool au incurajat inflatia", a spus economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care mizeaza pe cresterea preturilor de consum cu 0,3% in luna aprilie fata de martie, care determina o inflatie anuala de 6,5%.
Si Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, se bazeaza pe cifre similare privind inflatia din aprilie si sustine de asemenea ca pana la jumatatea anului tendinta dezinflationista va continua.
Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, anticipeaza mentinerea inflatiei anuale la un nivel apropiat celui din luna precedenta, la 6,7%, pe fondul unei inflatii lunare de 0,5%.
"In trimestrul II - trimestrul III inflatia va atinge minimul anului si am putea inregistra chiar si deflatie si apoi este posibil ca inflatia sa urce usor pentru ca, pe finalul anului, sa ajunga la 5%, conform estimarii noastre. Nu exclud insa nici intrarea inflatiei in intervalul stabilit de banca centrala", a comentat seful departamentul de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.
Ea sustine ca inflatia anuala din aprilie se va situa la 6,5% si a mentionat ca scaderea cererii agregate "se va vedea in inflatie incepand abia de acum inainte si va avea un impact mai puternic abia in al doilea trimestru".
In aprilie, cursul mediu de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei a coborat cu 2,02%, la 4,1954 lei/euro, fata de martie, cand a fost de 4,2821 lei/euro.
Institutul National de Statistica (INS) va publica marti, 12 mai, datele despre inflatia in a patra luna a acestui an.
Pentru finalul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a stabilit o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%). Banca centrala si-a revizuit prognoza privind inflatia de la finalul lui 2009 in cadrul ultimului raport asupra inflatiei de la 4,5% la 4,4%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI